Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρεμώδης τοματόσουπα με βασιλικό και σκόρδο

Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Απόλαυσε τα καλούδια του!


Γεωργία Κοντού

Οι πρώτες ντομάτες του καλοκαιριού είναι ήδη γεγονός! Όσο τα βράδια έχει ακόμη μια ευχάριστη δροσούλα, μπορείς να τις εκμεταλλευτείς σε αυτή τη ζεστή σούπα που συνδυάζει τα νοστιμότερα υλικά της μεσογειακής κουζίνας.

Υλικά:

1,5 κιλό ντομάτες

1 σκόρδο (περίπου 90 εκ.)

3 1/2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

500 γρ. ζωμό κοτόπουλου με λιγότερο αλάτι

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1-2 κ.γ. ζάχαρη

1/4 κ.γ. μπούκοβο

1/3 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. τριμμένο τυρί ασιάγκο (εναλλακτικά, παρμεζάνα)

φρέσκα κρουτόν ή ξεροψημένες φέτες ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το βάζεις να βράσει. Στο μεταξύ, κόβεις την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου (ίσα να φανούν οι σκελίδες) και, χωρίς να το ξεφλουδίσεις, το τοποθετείς σε ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύνεις με 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Σκεπάζεις το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνεις το σκόρδο σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 30 λεπτά. Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις στην άκρη.

2. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα πάρει βράση, τοποθετείς προσεκτικά μέσα τις ντομάτες και τις αφήνεις να μαγειρευτούν μέχρι να σκάσει η φλούδα τους, περίπου για 3 λεπτά. Στο μεταξύ γεμίζεις ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Αφαιρείς τις ντομάτες από την κατσαρόλα και τις τοποθετείς κατευθείαν στο κρύο νερό. Τις αφήνεις να κρυώσουν περίπου για 30 δευτερόλεπτα (ή μέχρι να είναι αρκετά κρύες για να μπορείς να τις αγγίξεις). Τις ξεφλουδίζεις και τις κόβεις σε κομμάτια.

3. Ζεσταίνεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαραρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνεις μέσα το κρεμμύδι και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 6 λεπτά. Προσθέτεις και τις ντομάτες με το χυμό τους, τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κοτόπουλου, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και το βασιλικό. Ξεφλουδίζεις και λιώνεις το σκόρδο και το ρίχνεις κι αυτό στη σούπα. Αφήνεις το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. 

4. Αν θέλεις, πολτοποιείς τη σούπα σε ένα μπλέντερ. Ρίχνεις την κρέμα γάλακτος. Τη σερβίρεις ζεστή, με τα κρουτόν, το τριμμένο τυρί και φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό.

Πηγή: Cooking Classy

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

CELEBS

Μελίσα Μακάρθι: Ποια είναι η διάσημη κολλητή της Μέγκαν Μαρκλ;

Η ηθοποιός μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια για τη Δούκισσα του Σάσσεξ

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη