ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κρεμώδης τοματόσουπα με βασιλικό και σκόρδο
Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Απόλαυσε τα καλούδια του!
Οι πρώτες ντομάτες του καλοκαιριού είναι ήδη γεγονός! Όσο τα βράδια έχει ακόμη μια ευχάριστη δροσούλα, μπορείς να τις εκμεταλλευτείς σε αυτή τη ζεστή σούπα που συνδυάζει τα νοστιμότερα υλικά της μεσογειακής κουζίνας.
Υλικά:
1,5 κιλό ντομάτες
1 σκόρδο (περίπου 90 εκ.)
3 1/2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
500 γρ. ζωμό κοτόπουλου με λιγότερο αλάτι
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/3 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. τριμμένο τυρί ασιάγκο (εναλλακτικά, παρμεζάνα)
φρέσκα κρουτόν ή ξεροψημένες φέτες ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το βάζεις να βράσει. Στο μεταξύ, κόβεις την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου (ίσα να φανούν οι σκελίδες) και, χωρίς να το ξεφλουδίσεις, το τοποθετείς σε ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύνεις με 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Σκεπάζεις το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνεις το σκόρδο σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 30 λεπτά. Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις στην άκρη.
2. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα πάρει βράση, τοποθετείς προσεκτικά μέσα τις ντομάτες και τις αφήνεις να μαγειρευτούν μέχρι να σκάσει η φλούδα τους, περίπου για 3 λεπτά. Στο μεταξύ γεμίζεις ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Αφαιρείς τις ντομάτες από την κατσαρόλα και τις τοποθετείς κατευθείαν στο κρύο νερό. Τις αφήνεις να κρυώσουν περίπου για 30 δευτερόλεπτα (ή μέχρι να είναι αρκετά κρύες για να μπορείς να τις αγγίξεις). Τις ξεφλουδίζεις και τις κόβεις σε κομμάτια.
3. Ζεσταίνεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαραρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνεις μέσα το κρεμμύδι και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 6 λεπτά. Προσθέτεις και τις ντομάτες με το χυμό τους, τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κοτόπουλου, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και το βασιλικό. Ξεφλουδίζεις και λιώνεις το σκόρδο και το ρίχνεις κι αυτό στη σούπα. Αφήνεις το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
4. Αν θέλεις, πολτοποιείς τη σούπα σε ένα μπλέντερ. Ρίχνεις την κρέμα γάλακτος. Τη σερβίρεις ζεστή, με τα κρουτόν, το τριμμένο τυρί και φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό.
Πηγή: Cooking Classy