Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γλυκό κουταλιού λεμόνι

Γεύση από παράδοση!


Γεωργία Κοντού

Αρωματικό, εύγευστο και μυστηριώδες το γλυκό κουταλιού λεμόνι θα σας σκλαβώσει για πάντα!

Υλικά:

4 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια

(1 κιλό καθαρισμένη φλούδα )

2 κιλά ζάχαρη 

4 κούπες νερό

χυμό από μισό λεμόνι

2 κουταλιές γλυκόζη

Εκτέλεση:

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λεμόνια. Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια στον τρίφτη του τυριού για μακαρόνια.

Χωρίζουμε το φλούδι, χωρίς να κόψουμε μέχρι τη σάρκα, στα τέσσερα και αφαιρούμε ένα ένα τα τέταρτα.

Αφαιρούμε από την εσωτερική πλευρά τις άσπρες ίνες.

Ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε.

Κόβουμε σε λωρίδες τη φλούδα του λεμονιού και τη βράζουμε για να ξεπικρίσει 5-10 λεπτά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν συμφωνεί με την προτίμησή μας. Αν μας φαίνεται ακόμα πικρό, θα επαναλάβουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος, όσες φορές χρειαστεί. Μπορούμε επίσης να κάνουμε κρύο ξεπίκρισμα βάζοντας μετά το πρώτο ζεμάτισμα τις φλούδες σε κρύο νερό για 8 ώρες.

Στραγγίζουμε τις φλούδες και τις στεγνώνουμε καλά σε μια καθαρή πετσέτα. Αυτά μπορούν να γίνουν από την προηγουμένη.

Ρίχνουμε το νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Κατόπιν ρίχνουμε τις φλούδες, ανακατεύουμε ΜΙΑ φορά και ΟΧΙ άλλη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 10 με 15 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το δέσιμο του σιροπιού, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και την επόμενη μέρα το ξανακοιτάμε. Αν το σιρόπι είναι νερουλό, το ξαναβάζουμε να βράσει άλλα 5 -10 λεπτά.

Έχουμε τα βάζα μας καθαρά και τα αποστειρώνουμε βάζοντάς τα στο φούρνο στους 150ο C για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή και τα γεμίζουμε με το γλυκό , αφού λίγο κρυώσει.

Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι ώσπου να κρυώσουν εντελώς.

Καλή επιτυχία!

Διάβασε τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30