ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Πανσέτα γλυκόξινη αλά κινέζικο
Ένα εξωτικό πιάτο που μπορείς να φτιάξεις εύκολα μόνη σου.
Το πολύχρωμο φαγητό είναι υγιεινό, γιατί η πολυχρωμία οφείλεται στα πολλά λαχανικά που μας θωρακίζουν με τις βιταμίνες κι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους!
Υλικά:
1/2 κιλό πανσέτα (χοιρινή)
2 καρότα
6-7 μανιτάρια λευκά
2 πιπεριές -κόκκινη , πράσινη
1 κρεμμύδι ξερό
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σησαμέλαιο
1 βάζο έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα
mix of 5 spices (μίγμα μπαχαρικών για κινέζικο)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε την πανσέτα σε κομμάτάκια.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε τα λαχανικά σε ζουλιέν (μακρόστενα) και τα μανιτάρια σε φέτες.
Σωτάρουμε την πανσέτα σε αντικολλητικό σκεύος και σε δυνατή φωτιά. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε γουόκ χωρίς την προσθήκη λιπαρής ουσίας. Ή έστω με μια κουταλιά λάδι, αν φοβόμαστε ότι θα μας κολλήσει. Όταν πάρει χρώμα κι από τις δυο πλευρές, αφαιρούμε το κρέας και πετάμε όλο το λίπος. Ξαναβάζουμε το σκεύος στη φωτιά με το κρέας μαζί.
Προσθέτουμε στο σκεύος και τα λαχανικά, καθώς και δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Πρώτα τα καρότα, μετά τις πιπεριές και τελευταία τα μανιτάρια -η σειρά καθορίζεται από το πόσο γρήγορα μαλακώνουν, τα πιο σκληρά μπαίνουν πρώτα. Σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σησαμέλαιο.
Προσθέτουμε το τζίντζερ τριμμένο.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, το mix of 5 spices και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά, ώσπου το κρέας να μαλακώσει και να τρώγεται άνετα. Τα λαχανικά αντίθετα τα θέλουμε τραγανά.
Σερβίρουμε αμέσως με νουντλς ή με ρύζι μπασμάτι. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει