ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σπιτικά φαλάφελ με ταχίνι
Ένα αραβικής προέλευσης φαγητό που μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου.
Υλικά:
Για τα φαλάφελ:
2 φλ. χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι
6 σκελίδες σκόρδου
2 φλ. αρακά, μαγειρεμένο και στραγγισμένο
1 φλ. φύλλα βασιλικού
1 φλ. φύλλα κόλιανδρου
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
πιτάκια για το σερβίρισμα
Για τη σος με ταχίνι:
1 1/4 φλ. γιαούρτι (πλήρες ή άπαχο)
1/4 φλ. ταχίνι
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
1. Ρίχνεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ και χτυπάς μέχρι να λιώσουν. Βγάζεις το μείγμα και το αφήνεις στην άκρη.
2. Προσθέτεις στο μπλέντερ τον αρακά, το μαϊντανό, το κόλιανδρο, το αλάτι, το μπούκοβο και το κύμινο και χτυπάς μέχρι να τα χοντροκόψεις αλλά όχι να λιώσουν.
3. Επαναφέρεις στο μπλέντερ και το μείγμα με το κρεμμύδι, προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ και αρκετό αλεύρι ώστε το μπλέντερ ενώ είναι σε λειτουργία να δημιουργεί μια μικρή μπάλα και όχι ένα κολλώδες μείγμα. (Πρόσθεσε αρχικά το 1/4 φλ. αλεύρι και μετά το υπόλοιπο 1/4 φλ. αν χρειαστεί. Αν το μείγμα παραμένει υπερβολικά ρευστό, μπορείς να συμπληρώσεις με λίγο ακόμη.)
4. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, το καλύπτεις με πλαστική μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 1 ώρα.
5. Ενώ κρυώνει το μείγμα των φαλάφελ, ετοιμάζεις τη σος με ταχίνι ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνεις, την καλύπτεις και την τοποθετείς στο ψυγείο.
6. Μόλις κρυώσει το μείγμα των φαλάφελ, χρησιμοποιείς μια μικρή κουτάλα παγωτού για να βγάλεις μικρά μπαλάκια από το μείγμα. Αν το μείγμα παραμένει υγρό, σε αυτή τη φάση μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμη αλεύρι.
7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτεις όσο ελαιόλαδο χρειάζεται για να καλυφθεί η επιφάνειά του. Σοτάρεις τα φαλάφελ ένα ένα, περίπου για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
8. Μεταφέρεις τα φαλάφελ σε μια πιατέλα που έχεις καλύψει με χαρτί κουζίνας, τα αλατίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν.
9. Ανοίγεις μια πίτα στη μέση και τη γεμίζεις με τρία τέσσερα φαλάφελ και λίγη σος με ταχίνι.
Πηγή: Just a Taste