Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σπιτικά φαλάφελ με ταχίνι

Ένα αραβικής προέλευσης φαγητό που μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου.


Γεωργία Κοντού

Υλικά:

Για τα φαλάφελ:

2 φλ. χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι

6 σκελίδες σκόρδου

2 φλ. αρακά, μαγειρεμένο και στραγγισμένο

1 φλ. φύλλα βασιλικού

1 φλ. φύλλα κόλιανδρου

1 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.γ. κύμινο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

πιτάκια για το σερβίρισμα

Για τη σος με ταχίνι:

1 1/4 φλ. γιαούρτι (πλήρες ή άπαχο)

1/4 φλ. ταχίνι

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

1. Ρίχνεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ και χτυπάς μέχρι να λιώσουν. Βγάζεις το μείγμα και το αφήνεις στην άκρη.

2. Προσθέτεις στο μπλέντερ τον αρακά, το μαϊντανό, το κόλιανδρο, το αλάτι, το μπούκοβο και το κύμινο και χτυπάς μέχρι να τα χοντροκόψεις αλλά όχι να λιώσουν.

3. Επαναφέρεις στο μπλέντερ και το μείγμα με το κρεμμύδι, προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ και αρκετό αλεύρι ώστε το μπλέντερ ενώ είναι σε λειτουργία να δημιουργεί μια μικρή μπάλα και όχι ένα κολλώδες μείγμα. (Πρόσθεσε αρχικά το 1/4 φλ. αλεύρι και μετά το υπόλοιπο 1/4 φλ. αν χρειαστεί. Αν το μείγμα παραμένει υπερβολικά ρευστό, μπορείς να συμπληρώσεις με λίγο ακόμη.)

4. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, το καλύπτεις με πλαστική μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 1 ώρα.

5. Ενώ κρυώνει το μείγμα των φαλάφελ, ετοιμάζεις τη σος με ταχίνι ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνεις, την καλύπτεις και την τοποθετείς στο ψυγείο.

6. Μόλις κρυώσει το μείγμα των φαλάφελ, χρησιμοποιείς μια μικρή κουτάλα παγωτού για να βγάλεις μικρά μπαλάκια από το μείγμα. Αν το μείγμα παραμένει υγρό, σε αυτή τη φάση μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμη αλεύρι.

7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτεις όσο ελαιόλαδο χρειάζεται για να καλυφθεί η επιφάνειά του. Σοτάρεις τα φαλάφελ ένα ένα, περίπου για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.

8. Μεταφέρεις τα φαλάφελ σε μια πιατέλα που έχεις καλύψει με χαρτί κουζίνας, τα αλατίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν.

9. Ανοίγεις μια πίτα στη μέση και τη γεμίζεις με τρία τέσσερα φαλάφελ και λίγη σος με ταχίνι. 

Πηγή: Just a Taste

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόδι του έσπασε ο Kid Cudi μετά την πτώση του από τη σκηνή του Coachella 2024

Ο rapper μπήκε τελευταία στιγμή στο line-up του δημοφιλούς φεστιβάλ για να εμφανιστεί το δεύτερο Σαββατοκύριακό του

CELEBS

Πέθανε διάσημη TikToker – Ήταν μόλις 29 ετών

Ήταν πρωταγωνίστρια στη σειρά Club Rat

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616