Μια παραδοσιακή ομελέτα που συνδυάζει αυγό και κολοκύθι - AllYou.gr

Search

Μια παραδοσιακή ομελέτα που συνδυάζει αυγό και κολοκύθι

Σφουγγάτο - Ομελέτα από τη Λέσβο. 

14 Ιουλίου 2015

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή του νησιού μου έχει πολύ βαθιές ρίζες που οδηγούν κατευθείαν στο Βυζάντιο. Η διατροφή των ανθρώπων τα χρόνια εκείνα ήταν εξαιρετικά λιτή. Πλούσιοι και φτωχοί στο τραπέζι τους είχαν απλώς τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και δε χωρούσαν υπερβολές και σπατάλες.

Το ψωμί αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής ενώ τα όσπρια και τα λαχανικά συμπλήρωναν το γεύμα τους. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα ήταν σπανιότερα και καταναλώνονταν κυρίως σε θρησκευτικές εορτές. Φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής αξίας ήταν βέβαια το αυγό και οι άνθρωποι το αγαπούσαν και το μαγείρευαν με πολλούς τρόπους.

"Εφθά", σφιχτά βρασμένα δηλαδή, ¨τηγανιστά" και "συντριμμένα", χτυπημένα δηλαδή για ομελέτα, το περίφημο "σπογγάτο", που φτάνει ως εμάς ελάχιστα παραφρασμένο ως σφουγγάτο! Στη Λέσβο το αγαπάμε και το φτιάχνουμε, το σερβίρουμε δε ως κυρίως φαγητό, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και ως πρώτο πιάτο.

Υλικά (για 6 άτομα):

1 κιλό κολοκύθια τριμμένα 

6 αυγά

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κρεμμύδι ξερό

μισό μάτσο μαϊντανό

λίγη φρυγανιά για πασπάλισμα

4 κουταλιές ελαιόλαδο Μυτιλήνης

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε μισή με μία ώρα να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα πιέζουμε με την παλάμη για να βοηθήσουμε να αποβάλλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε δυο κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε και τα κολοκύθια και τα σωτάρουμε όλα μαζί ακόμα λίγο.

Αδειάζουμε σε μπωλ τα σωταρισμένα λαχανικά και μόλις κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Αδειάζουμε και στρώνουμε το μίγμα. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με φρυγανιά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 - 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

TIP: Φυσικά η συνταγή αυτή "σηκώνει" πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε τυρί, διαφορετικά λαχανικά, αρκεί να προσέξετε να μην βγάλουν υγρασία στο ψήσιμο. Εγώ σας δίνω τη συνταγή όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου, ένα ωραίο δείγμα της λιτής κουζίνας του τόπου μου, της δικής μας cucina povera!

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: A Hungry Bear

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του σεξισμού

Η μειωτική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες, «καλύπτει» ψυχικές ανισορροπίες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί.
ΜΟΔΑ

Aυτές είναι οι καλύτερες μίνι τσάντες της αγοράς

Όσο πιο μικρές, τόσο το καλύτερο!
BEAUTY TIPS

5 tips για τέλειες μπούκλες

Έτσι θα διατηρήσεις τις μπούκλες σου άψογες πρωί-βράδυ!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που είναι καλύτερο να τρως με τη φλούδα

Ξύσε (την), φάε και κερδίσε, τονίζουν οι διατροφολόγοι.
ΕΓΩ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στον προϊστάμενό σου για το στρες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη γκρίζα ζώνη στη σχέση σου με το αφεντικό σου.
FASHION TRENDS

5 χρωματικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις τώρα

Τα αντίθετα έλκονται να ξέρεις…