Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μια παραδοσιακή ομελέτα που συνδυάζει αυγό και κολοκύθι

Σφουγγάτο - Ομελέτα από τη Λέσβο. 


Γεωργία Κοντού

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή του νησιού μου έχει πολύ βαθιές ρίζες που οδηγούν κατευθείαν στο Βυζάντιο. Η διατροφή των ανθρώπων τα χρόνια εκείνα ήταν εξαιρετικά λιτή. Πλούσιοι και φτωχοί στο τραπέζι τους είχαν απλώς τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και δε χωρούσαν υπερβολές και σπατάλες.

Το ψωμί αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής ενώ τα όσπρια και τα λαχανικά συμπλήρωναν το γεύμα τους. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα ήταν σπανιότερα και καταναλώνονταν κυρίως σε θρησκευτικές εορτές. Φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής αξίας ήταν βέβαια το αυγό και οι άνθρωποι το αγαπούσαν και το μαγείρευαν με πολλούς τρόπους.

"Εφθά", σφιχτά βρασμένα δηλαδή, ¨τηγανιστά" και "συντριμμένα", χτυπημένα δηλαδή για ομελέτα, το περίφημο "σπογγάτο", που φτάνει ως εμάς ελάχιστα παραφρασμένο ως σφουγγάτο! Στη Λέσβο το αγαπάμε και το φτιάχνουμε, το σερβίρουμε δε ως κυρίως φαγητό, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και ως πρώτο πιάτο.

Υλικά (για 6 άτομα):

1 κιλό κολοκύθια τριμμένα 

6 αυγά

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κρεμμύδι ξερό

μισό μάτσο μαϊντανό

λίγη φρυγανιά για πασπάλισμα

4 κουταλιές ελαιόλαδο Μυτιλήνης

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε μισή με μία ώρα να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα πιέζουμε με την παλάμη για να βοηθήσουμε να αποβάλλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε δυο κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε και τα κολοκύθια και τα σωτάρουμε όλα μαζί ακόμα λίγο.

Αδειάζουμε σε μπωλ τα σωταρισμένα λαχανικά και μόλις κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Αδειάζουμε και στρώνουμε το μίγμα. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με φρυγανιά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 - 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

TIP: Φυσικά η συνταγή αυτή "σηκώνει" πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε τυρί, διαφορετικά λαχανικά, αρκεί να προσέξετε να μην βγάλουν υγρασία στο ψήσιμο. Εγώ σας δίνω τη συνταγή όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου, ένα ωραίο δείγμα της λιτής κουζίνας του τόπου μου, της δικής μας cucina povera!

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: A Hungry Bear

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.