Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα πορτοκάλι

Μια λίγο διαφορετική και πολύ αρωματική εκδοχή του γαλακτομπούρεκου.


Γεωργία Κοντού

Πολύ πορτοκαλένιο λέμε. Έχω αντικαταστήσει ένα μέρος του γάλακτος με χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν είναι χλιαρό είναι η καλύτερη στιγμή να το απολαύσετε. 

Υλικά για 12-14 άτομα

500γρ. φύλλο κρούστας

150γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 πορτοκάλια ξύσμα και χυμό (250ml)

1 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αβγά 

½ φλιτζάνι αλεύρι

½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

25γρ. βούτυρο φρέσκο  

Για το σιρόπι

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι νερό

το χυμό από 1 λεμόνι

1 ξύλο κανέλας 

Εκτέλεση

1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το χυμό του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

2. Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ξύσμα των πορτοκαλιών, τη βανίλια και το μείγμα των αβγών. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε τότε το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

3. Στρώνετε τα μισά φύλλα της κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα τοποθετείτε σταυρωτά και αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα διπλώνετε στη μέση έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.

4. Απλώνετε από πάνω τη χλιαρή κρέμα, φέρνετε από πάνω τα φύλλα που εξέχουν από έξω, βουτυρώνετε τις άκρες και σκεπάζετε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.

5. Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

6. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

7. Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.  

8. Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνετε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Μετά τις καραντίνες άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο να φτιάχνεις ψωμί!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick’s day

Αν αγαπάς την Ιρλανδία, αυτά τα δύο κοκτέιλ θα σε ταξιδέψουν νοερά

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια