Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό πελτέ ντομάτας

Προνόησε για τις συνταγές του χειμώνα που θέλουν κόκκινη σάλτσα!


Γεωργία Κοντού

Ο σπιτικός πελτές ντομάτας θα δώσει στα χειμωνιάτικα κοκκινιστά σας την καλοκαιρινή γεύση της φρέσκιας ντομάτας.

Συστατικά:

5 κιλά ντομάτες προτιμήστε  τα μακρόστενα ντοματάκια

1κουτ. σούπας  θαλασσινό αλάτι

1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

2 φλυτζ. τσαγιού βασιλικό ψιλοκομμένο

4 δαφνόφυλλα 

Οδηγίες:

Πάντα τέτοια εποχή που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους συνήθιζε η μητέρα μου να φτιάχνει όλα τα προϊόντα ντομάτας που θα χρησιμοποιούσαμε τον χειμώνα αν και φυσικά ποτέ δεν έφταναν και αναγκαστικά χρησιμοποιούσαμε και κονσέρβες.

Αλλά τα φαγητά που μαγειρεύαμε με τα σπιτικά ντοματό-παρασκευάσματα ήταν πραγματικά καταπληκτικά.

Ειδικά το κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες και η στραπατσάδα με φέτα ήταν απλά εξαιρετικά με όλη την γεύση της καλοκαιρινής ντομάτας να πλημμυρίζει το στόμα σου.

Σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο για κατακόκκινο πελτέ ώστε με την προσθήκη μιας κουταλιάς στα φαγητά σας να έχετε ένα πραγματικά κοκκινιστό φαγητό.

Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή αλλά τα αποτελέσματα εξαιρετικά.

Κατ αρχήν είναι η επιλογή της ντομάτας.

Εδώ τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα πάρετε αν αγοράσετε ντομάτες μακρόστενες, πομοντορίνια, τα οποία πρέπει να είναι σφιχτά και ζουμερά.

Αφού τα πλύνετε πολύ καλά πρέπει να τα ξεφλουδίσετε και να τα ξεσποριάσετε.

Αυτό γίνεται εύκολα ως εξής.

Χαράζουμε ένα σταυρό στο πίσω μέρος της ντομάτας και την ρίχνουμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό.

Αμέσως μετά την μεταφέρουμε σε παγωμένο και έτσι το καθάρισμα γίνεται παιχνιδάκι.

Αφού την ξεφλουδίσουμε αφαιρούμε τα σπόρια και την πολτοποιούμε στο μούλτι.

Βάζουμε από το μούλτι όλο τον χυμό σε ένα τουλπάνι και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά ώστε να πάρουμε ένα πολτό ντομάτας χωρίς πολλά νερά και έτσι η διαδικασία του βρασίματος να γίνει γρήγορα.

Τώρα θα πρέπει να βράσουμε τον πολτό ώστε να φύγουν όλα τα υπόλοιπα νερά.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε τον πολτό το λάδι και τα μυρωδικά μας και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει το μείγμα μας.

Όταν θα έχουν εξατμιστεί τα υγρά τότε περνώντας την ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας το αυλάκι που θα σχηματίζεται δεν θα κλείνει αμέσως τότε ο πελτές μας είναι έτοιμος.

Απλώνουμε τον πελτέ σε ένα μεγάλο ταψί και τον βάζουμε για μερικές ώρες στον καυτό ήλιο του μεσημεριού ώστε να φύγουν και ότι υγρά είχαν απομείνει.

Βάζουμε τον πελτέ μας σε αποστειρωμένα βάζα ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο ώστε να καλύψουμε την επιφάνεια του πελτέ και αποθηκεύουμε στο ντουλάπι ή σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Από Giorgio

Πηγή: Gourmed.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει