Skip to main content

MARKET

Ο Μικροπόδαρος (Smallfoot)

 Μια απολαυστική, αλλιώτικη, ευρηματική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, στους κινηματογράφους .



Ο "Μικροπόδαρος" είναι μια απολαυστική, ζωηρή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, για τη φιλία, το θάρρος και τη χαρά της ανακάλυψης. "Ο Μικροπόδαρος", με φόντο παγωμένες βουνοκορφές,  του σκηνοθέτη Κάρεϊ Κερκπάτρικ ("Πέρα από τον Φράχτη") -συνυπογράφει το σενάριο-, διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους , χάρη στο έξυπνο εύρημα του Κάρει -το ανθρώπινο είδος μοιάζει τερατώδες στα μάτια των Γιέτι-, τους ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες, τις κωμικές καταστάσεις, τα επίκαιρα και διαχρονικά μηνύματα και τα πρωτότυπα τραγούδια του.

Κάθε θρύλος είναι και μία μικρή ιστορία
Τι θα συνέβαινε αν κάτι που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει, νομίζει κι εκείνο ότι δεν υπάρχουμε; Τι θα γινόταν αν τα τεράστια θρυλικά Γιέτι είναι πραγματικά όντα και οι ιστορίες που λέμε για αυτά, για το άγριο τρίχωμα τους, τους βρυχηθμούς και τις τεράστιες πατούσες τους, είναι ιστορίες που λένε και τα Γιέτι για εμάς αλλά με κάποιες διαφορές; Για εκείνα, είμαστε παράξενα άτριχα μικρά τέρατα με στριγκές φωνές και φρικιαστικά μικρά πόδια. Και είμαστε εντελώς πλάσματα της φαντασίας. Μέχρι που ένα Γιέτι βλέπει έναν άνθρωπο με τα ίδια του τα μάτια και αρχίζει να πιστεύει στην ύπαρξη μας.

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τον "Μικροπόδαρο", μία ευχάριστη, ξεκαρδιστική περιπέτεια για όλη την οικογένεια που διαδραματίζεται σε ένα εντυπωσιακό χιονισμένο κόσμο πάνω από τα σύννεφα. Η ιστορία ξεκινάει όταν ένας άντρας που ακούει στο όνομα Πέρσι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο -ή μάλλον πρόσωπο με γόνατο- με ένα Γιέτι που λέγεται Μίγκο. Η απίθανη αυτή συνάντηση τους στέλνει σε ένα απρόσμενο ταξίδι ανακάλυψης που θα ανοίξει τις καρδιές τους και θα ανατρέψει τον παλιό τρόπο σκέψης τους. Μετά από αυτό, ξέρουν ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από αυτά που νόμιζαν δυνατά.


Στην αρχή σοκάρονται και τρομάζουν, σύντομα όμως ο Μίγκο και ο Πέρσι ενθουσιάζονται που βρήκαν ο ένας τον άλλον. Για τον Μίγκο, το να πιάσει έναν μικροπόδαρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σπουδαία πράγματα που έχει κάνει και δεν μπορεί να περιμένει να το πεις σε όλους στο χωριό του. Του λείπει μόνο να πάρει το μικροσκοπικό έπαθλο στο σπίτι του αρτιμελές. Για τον Πέρσι, έναν παρουσιαστή μιας εκπομπής για ζώα που τον τελευταίο καιρό τα έχει βρει σκούρα, η απόδειξη ενός πραγματικού Γιέτι είναι το βήμα για να αποκτήσει τη φήμη και τη δόξα που επιθυμεί διακαώς και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την καλή του τύχη. Ακόμα κι αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνει.

"Ο Μικροπόδαρος" ακολουθεί τον Μίγκο και τον Πέρσι σε μία περιπέτεια γεμάτη φαντασία, συναίσθημα, χιούμορ και αισιοδοξία. Μοναδικοί χαρακτήρες ζωντανεύουν μέσα από ψηφιακή τεχνολογία αιχμής που ζεσταίνει αυτήν την κατά τα άλλα παγωμένη ιστορία χάρη σε ένα πολυσύνθετο καστ από τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του αθλητισμού και της μουσικής: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζέιμς Κόρντεν, , Zendaya, Common, ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντάνι Ντε Βίτο, Τζίνα Ροντρίγκεζ, Γιάρα Σαχίντι, Έλι Χένρι και Τζίμι Τάτρο.

Στην ταινία ακούγονται πρωτότυπα τραγούδια των αδελφών Κερκπάτρικ και το "Finally Free"  του σούπερσταρ Νάιαλ Χόραν. Το θέαμα ολοκληρώνεται με ξεκαρδιστικές πτήσεις εμπνευσμένες από τα εμβληματικά Looney Tunes. 

"Πέρα από μία διασκεδαστική σειρά γεγονότων, η ταινία έχει ιδέες στη βάση της. Μπαίνουμε στο θέμα της αλήθειας και του ψέματος, των ερωτήσεων, της περιέργειας και της σημασίας της προσωπικής εξέλιξης. Είναι εύκολο να μείνεις εγκλωβισμένος στη φυλή σου και να πεις ότι αυτός είναι ο κόσμος σου και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όπως τα Γιέτι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το βουνό, όπου ζουν. Μία ταινία που σε κάνει ανοιχτό στη ζωή και στους άλλους είναι συναρπαστική. Και δεν υπήρχε καλύτερος συνοδοιπόρος σε αυτό από ένα Γιέτι με την παρέα του" καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Γιέτι Πολλά
"Τα Γιέτι μας είναι καλά" ξεκαθαρίζει ο σκηνοθέτης. "Έχουν μεγάλη καρδιά, μεγάλα πόδια και μεγάλες προσωπικότητες". Ειδικά ο πρωταγωνιστής, ο Μίγκο, ένας αισιόδοξος νεαρός που αγαπά τον μικρόκοσμο του και τον εαυτό του, όταν τον συναντάμε για πρώτη φορά. Δεν έχει φιλοδοξίες, παρά μόνο να αναλάβει τον ρόλο του πατέρα του να χτυπάει το γκονγκ, όταν εκείνος πάρει σύνταξη. 

Οι δημιουργοί επέλεξαν τον Τσάνινγκ Τέιτουμ για να δώσει τη φωνή του στον χαρακτήρα. "Έχει τη στόφα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας και έδωσε στον Μίγκο γοητεία και παιδικό ενθουσιασμό. Ο Τσάνινγκ γίνεται συμπαθητικός με το που ανοίγει το στόμα του, είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε για τον χαρακτήρα. Όταν του είπαμε να τραγουδήσει στην αρχή δίστασε και μετά βούτηξε και ακούγεται φανταστικά" εξηγεί ο σκηνοθέτης. 

"Πολλοί από εμάς θα δούμε κάτι από τον εαυτό μας στον Μίγκο. Είναι πιο εύκολο να αποδεχτούμε αυτό που μας λένε και να συνεχίζουμε της ζωή μας, σφυρίζοντας ανέμελα" συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Ο Πέρσι, από την άλλη, με τη φωνή του Τζέιμς Κόρντεν,  αγνοεί τη μοιραία συνάντηση με το Γιέτι, που επίκειται. Έχει φτάσει στα Ιμαλάια για ένα γύρισμα για την κάποτε δημοφιλή και τώρα αδιάφορη εκπομπή του. Κρυφά μέσα του, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα ψεύτικο Γιέτι για να ανεβάσει τη θεαματικότητα του.

Ο χαρακτήρας ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δημιουργούς που ήθελαν να αστειευτούν με τις αδυναμίες και τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης, παρουσιάζοντας έναν άντρα που πέφτει πάνω σε ένα από τα πιο καταπληκτικά ευρήματα στην ιστορία και το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα βγάλει χρήματα.

Για τη Μίτσι, την έξυπνη και περίεργη φίλη του Μίγκο με τη φωνή της Zendaya, τα νέα είναι εξαιρετικά. Από καιρό υποψιαζόταν ότι οι μικροπόδαροι υπάρχουν, καθώς και πολλά άλλα για τα οποία δεν ξέρει σίγουρα. Αλλά είναι η κόρη του Λιθοφύλακα και δεν πρέπει να κάνει ερωτήσεις.

"Η Zendaya έκανε τη Μίτσι παιχνιδιάρα και αστεία. Θέλαμε μία δυνατή πρωταγωνίστρια και η Μίτσι είναι δυνατός χαρακτήρας από την αρχή. Αγαπά τον πατέρα της και δεν θέλει να τον αντιμετωπίσει, μέχρι να έχει τις αποδείξεις που ψάχνει" λέει ο σκηνοθέτης. 

Φυσικά, η Μίτσι διψάει για γνώση, ένα ζήτημα που  απασχολεί πολύ τον πατέρα της. "Χτυπάει τον φόβο κάθε γονιού για το παιδί του" λέει ο σκηνοθέτης. "Ξέρεις ότι πρέπει να εξερευνήσουν τον κόσμο σε κάποια φάση και ότι μπορείς να τα προστατέψεις μέχρι κάποιο σημείο".

Ο Λιθοφύλακας, με τη φωνή του Common, δεν είναι κακός με τη συνηθισμένη έννοια, παρ' όλο που κάνει κακά πράγματα, όπως τα ψέματα και ο διωγμός του Μίγκο από την κοινότητα.
 
"Ο Γκουάνγκι είναι σημαντικό μέρος της ομάδας γιατί είναι πληθωρικός. Είναι δοτικός, χαρισματικός, αστείος. 

Το άλλο μέλος της οργάνωσης,είναι  η Κόλκα -με τη φωνή της Τζίνα Ροντρίγκεζ-  

Την ομάδα συμπληρώνει ο Φλιμ -με τη φωνή του Έλι Χένρι-, ένα αλλόκοτο, φωνακλάδικο και εγωιστικό Γιέτι. 


"Ελπίζω το κοινό να απολαύσει αυτόν τον αστείο και ζωηρό κόσμο" λέει ο σκηνοθέτης για την ταινία. "Είναι μια γοητευτική ιστορία. Είχαμε φοβερούς ηθοποιούς και μία καταπληκτική ομάδα που ξεπέρασε τα όρια του animation. Πιστεύω ότι οι θεατές θα ερωτευτούν τους αξιαγάπητους χαρακτήρες, όσο κι εμείς".

Στους κινηματογράφους από 27 Σεπτεμβρίου

Μετάφραση/ Προσαρμογή: ΠΑΝΥ ΝΑΟΥΜ
Σκηνοθεσία: ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
Power Music Productions

Χαρακτήρας        Ηθοποιός
Μίγκο                  Δημήτρης Μακαλιάς
Πέρσι                   Μιχάλης Συριόπουλος
Μίτσι                    Αγγελική Πασπαλιάρη
Λιθοφύλακας       Χρήστος Πλαΐνης
Γκουάνγκι            Samuel Akinola
Κόλκα                  Ανθή Ευστρατιάδου
Ντοργκλ               Κώστας Δαρλάσης
Φλιμ                      Γιωργής Τσουρής


Ακούγονται επίσης οι ηθοποιοί:
Κώστας Αποστολίδης
Χρήστος Θάνος
Ηλίας Ζέρβος
Σοφία Παναηλίδου
Αποστόλης Ψυχράμης
Έβελυν Ασουαντ
Θάνος Λέκκας

Απόδοση Στίχων-Επιμέλεια τραγουδιών: Αποστόλης Ψυχραμης

Τραγουδούν
Αντιγόνη Ψυχραμη
Δημήτρης Μακαλιάς
Μιχάλης Συριόπουλος
Χρήστος Πλαΐνης
Ειρήνη Ψυχράμη
Γιώργος Ζαχαρόπουλος
Θάνος Λέκκας
Αποστόλης Ψυχράμης

Διαβάστε επίσης

MARKET

To Lidl στα καλύτερά του: 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η εταιρεία γιορτάζει την 25ετή διαδρομή της στη χώρα με μία επετειακή καμπάνια για όλα εκείνα, τα μικρά και τα μεγάλα, που έχει επιτύχει στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.  

MARKET

Η ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Η αγαπημένη μάρκα μπισκότων στην Κύπρο Φρου Φρου, με 60 χρόνια ιστορίας, ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελληνική αγορά.

MARKET

100 Χρόνια Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., καθώς η εταιρεία γιορτάζει με υπερηφάνεια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα