Λογοτεχνικοί "Κραδασμοί" - AllYou.gr

Search

Λογοτεχνικοί "Κραδασμοί"

Ανάμεσα στα βιβλία που θα διαβάσω στις φετινές διακοπές μου είναι οι "Κραδασμοί" του Τζόναθαν Φράνζεν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς.

14 Αυγούστου 2014

Έχω απολαύσει τη δεξιοτεχνία με την οποία ο Φράνζεν ανατέμνει τις οικογενειακές σχέσεις. Kαι στα δύο μυθιστορήματά του που έχω διαβάσει: τις "Διορθώσεις" και την "Ελευθερία". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα ακόμη δείγμα γραφής του, οι "Κραδασμοί", το βιβλίο που είχε γράψει πριν από τις "Διορθώσεις", οι οποίες τον καθιέρωσαν ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας.

Θα το διαβάσω οπωσδήποτε. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους ήρωες που έχει επινοήσει σε αυτό το βιβλίο ο Φράνζεν, τα μέλη της οικογένειας του Λούις Χόλαντ: Τον πατέρα του Λούις, αριστεριστή ιστορικό μαγεμένο με το αντικείμενό του. Τη μάνα του, μια αιωνίως αγχωμένη γυναίκα, που ονειρεύεται την κοινωνική καταξίωση. Την αδελφή του, Αϊλίν, χαμένη σε έναν ιδιαίτερο εγωκεντρισμό, που πηγαίνει για σπουδές Οικονομικών στη Βοστόνη. Τον ίδιο τον Λούις, νωθρό, κυνικό και με πρόωρη φαλάκρα, που εργάζεται στο ραδιόφωνο. Έχω περιέργεια να δω πώς μια σειρά από απρόσμενα, άσχετα μεταξύ τους περιστατικά θα οδηγήσουν αυτή τη συνηθισμένη και μίζερη οικογένεια, όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, στο μάτι ενός κυκλώνα αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!