Σήμερα διαβάζουμε παραδοσιακά... - AllYou.gr

Search

Σήμερα διαβάζουμε παραδοσιακά...

...γιατί «αυτό πάει να πει να 'σαι σιβιλάιζντ».

19 Οκτωβρίου 2015

Τι σημαίνει δεσμός αίματος; Τι αποτύπωμα αφήνει ένα σκληρός πόλεμος στην ψυχή των ανθρώπων που έζησαν την κτηνωδία του; Και γιατί ένας 30χρόνος συγγραφέας, που αποφασίζει σήμερα να γράψει σε ρουμελιώτικη ντοπολαλιά, γίνεται... λογοτεχνικό φαινόμενο;

Για να πάρουμε απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, απόψε μένουμε μέσα και διαβάζουμε το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, μια αριστουργηματική συλλογή διηγημάτων με κεντρικό άξονα μια ομάδα παλιών πολεμιστών που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και περιγράφουν ο καθένας τον δικό του δρόμο... αίματος από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου μέχρι τα πάτρια εδάφη τους.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν.Το «γκιακ» είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

O Δημοσθένης Παπαμάρκος μέσα από οκτώ διηγήματα και μια (συγκλονιστική) παραλογή, αξιοποιεί τη λογοτεχνική δύναμη της προφορικότητας και της παράδοσης για να οικοδομήσει μια μοντέρνα σύνθεση που γεφυρώνει το ιστορικό χθες με το αφηγηματικό σήμερα και φωτίζει λοξά μια καθοριστική στιγμή της ελληνικής ιστορίας. 

Λένε ότι το αίμα –όπως ακριβώς και τα (καλά) γραπτά– μένει για πάντα. Σήμερα, λοιπόν, εμείς λέμε να ανακαλύψουμε αν σε αυτό το ρητό υπάρχει αλήθεια. Είσαι μαζί μας;

Δημοσθένης Παπαμάρκος

Γκιακ

Εκδόσεις Αντίποδες

Περισσότερες πληροφορίεςwww.antipodes.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!