Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα... ολισθαίνουμε

Μαζί με το Νιόφυτο και τους Ραγκουδαίους και την (απλά υπέροχη) Μαρία Ξυλούρη.


Φύλλις Νικολάου

«Η βροχή άρχισε ένα πρωί με καταγάλανο ουρανό· τα σύννεφα ήρθαν αργότερα, σα να σύρθηκαν ανόρεχτα σε μια υπόθεση που δεν τα αφορούσε· στάθηκαν μαύρα και βαριά κι έκρυψαν το Νιόφυτο, το βουνό, τον κόσμο...»

Το Νιόφυτο ολισθαίνει και οι κάτοικοί του θα ζήσουν με οριστικό τρόπο τη χάλαση. Και καθώς το άλλοτε ορεινό χωριό μετατρέπεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο, τρεις Ραγκουδαίοι, ο Λουκάς, ο πρωτότοκος γιος του και ο εγγονός του Αδαμάντιος, το φτερωτό αγόρι που θα γίνει ο καλλιγράφος, θα κλειστούν μέσα σε έναν λαβύρινθο από γλυπτά πουλιά. Και οι τρεις θα πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο για το αίμα που κουβαλά η οικογένεια στις πλάτες της· γιατί το αίμα επιστρέφει, το αίμα δεν ξεχνά, αχνίζει εκεί όπου χύθηκε κι όταν ακόμα το έχει ρουφήξει η γη. 

allyou_mariaxilouri_big_internal.jpg

Η λατρεμένη, πολυβραβευμένη και ακραία ταλαντούχα Μαρία Ξυλούρη (βλ. «Rewind» και «Πώς τελειώνει ο κόσμος») στο νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Η Νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου», μας αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Ραγκούδη: από τις βιαιότητες που διαπράττει ο Λουκάς Ραγκούδης στον εμφύλιο, μέχρι τις πράξεις εξιλέωσης στις οποίες προβαίνει ο γιος του όταν μαθαίνει τα πεπραγμένα του πατέρα του. Κι όλα αυτά, με φόντο ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδας και ένα νησί που συνεχώς μετακινείται σαν μια σχεδία που ποτέ δεν ρίχνει άγκυρα.

Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς ανυπομονούμε να χαθούμε σε αυτόν ασταθή κόσμο, όπου τίποτα δεν αρχίζει και τίποτα δεν τελειώνει, όπου όλα μετακινούνται και όλα χάνονται σαν το Νιόφυτο.

Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου

της Μαρίας Ξυλούρη

Εκδόσεις Καλέντη

Πληροφορίες: www.kalendis.gr

Photo credit: Παναγιώτης Γαβριήλογλου

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.