Σήμερα... ολισθαίνουμε - AllYou.gr

Search

Σήμερα... ολισθαίνουμε

Μαζί με το Νιόφυτο και τους Ραγκουδαίους και την (απλά υπέροχη) Μαρία Ξυλούρη.

23 Νοεμβρίου 2015

«Η βροχή άρχισε ένα πρωί με καταγάλανο ουρανό· τα σύννεφα ήρθαν αργότερα, σα να σύρθηκαν ανόρεχτα σε μια υπόθεση που δεν τα αφορούσε· στάθηκαν μαύρα και βαριά κι έκρυψαν το Νιόφυτο, το βουνό, τον κόσμο...»

Το Νιόφυτο ολισθαίνει και οι κάτοικοί του θα ζήσουν με οριστικό τρόπο τη χάλαση. Και καθώς το άλλοτε ορεινό χωριό μετατρέπεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο, τρεις Ραγκουδαίοι, ο Λουκάς, ο πρωτότοκος γιος του και ο εγγονός του Αδαμάντιος, το φτερωτό αγόρι που θα γίνει ο καλλιγράφος, θα κλειστούν μέσα σε έναν λαβύρινθο από γλυπτά πουλιά. Και οι τρεις θα πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο για το αίμα που κουβαλά η οικογένεια στις πλάτες της· γιατί το αίμα επιστρέφει, το αίμα δεν ξεχνά, αχνίζει εκεί όπου χύθηκε κι όταν ακόμα το έχει ρουφήξει η γη. 

allyou_mariaxilouri_big_internal.jpg

Η λατρεμένη, πολυβραβευμένη και ακραία ταλαντούχα Μαρία Ξυλούρη (βλ. «Rewind» και «Πώς τελειώνει ο κόσμος») στο νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Η Νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου», μας αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Ραγκούδη: από τις βιαιότητες που διαπράττει ο Λουκάς Ραγκούδης στον εμφύλιο, μέχρι τις πράξεις εξιλέωσης στις οποίες προβαίνει ο γιος του όταν μαθαίνει τα πεπραγμένα του πατέρα του. Κι όλα αυτά, με φόντο ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδας και ένα νησί που συνεχώς μετακινείται σαν μια σχεδία που ποτέ δεν ρίχνει άγκυρα.

Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς ανυπομονούμε να χαθούμε σε αυτόν ασταθή κόσμο, όπου τίποτα δεν αρχίζει και τίποτα δεν τελειώνει, όπου όλα μετακινούνται και όλα χάνονται σαν το Νιόφυτο.

Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου

της Μαρίας Ξυλούρη

Εκδόσεις Καλέντη

Πληροφορίες: www.kalendis.gr

Photo credit: Παναγιώτης Γαβριήλογλου

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!