Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; - AllYou.gr

Search

Ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Τρεις γάμοι και μια... παράσταση πέφτουν «θύματα» της κωμικής πένας του Πιερ Μπωρμαρσέ.

26 Νοεμβρίου 2015

Καμιά φορά, οι έρωτες γίνονται αιτία για μεγάλες παρεξηγήσεις. Πάρε για παράδειγμα, την περίπτωση του Φίγκαρο και της Σουζάνας, οι οποίοι κάνουν σχέδια για το γάμο τους.  Τα πράγματα όμως περιπλέκονται εξαιτίας... του έρωτα και έτσι η αναγγελία του γάμου τους καταλήγει σε ένα γαϊτανάκι ευτράπελων και παραξηγήσεων, ένα παιχνίδι στο οποίο θα «παίξουν», εκτός από τον Φίγκαρο και την Σουζάνα, ο κόμης Αλμαβίβα, η σύζυγός του, ο νεαρός ακόλουθος Κερουμπίνο και η Μπαρμπαρίνα. 

Εντάξει, μπορείς να μας κατηγορήσεις ότι για να υποστηρίξουμε το επιχείρημά μας χρησιμοποιήσαμε τη φημισμένη κωμωδία του Πιέρ Μπομαρσέ, «Ο Γάμος του Φίγκαρο». Αλλά το κάναμε μόνο για να σε πείσουμε να έρθεις απόψε μαζί μας στο Μέγαρο Μουσικής, για να παρακολουθήσουμε παρέα την ομώνυμη παράσταση, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. 

Για την ιστορία, ο Μπομαρσέ δε θα μας κάνει μόνο να γελάσουμε αλλά και να σκεφτούμε.  Η «Τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο», άλλωστε γράφτηκε στα 1778, τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης και θεωρήθηκε προάγγελος της. Το έργο συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού και παράλληλα με την ανάδειξη της πολιτικής του  διάστασης, εξελίσσεται ως μια φρενήρης κωμωδία, βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών. Κάπως έτσι, μάς αποκαλύπτει πώς η ουτοπική αναζήτηση της ευτυχίας, μέσα σε μόνο μία «τρελή μέρα» μπορεί να μετατραπεί σε μια γοητευτική κόλαση. Τα πρόσωπα διεκδικούν μια νησίδα χαράς, ενώ οι ανθρώπινες αδυναμίες, οι ταξικοί περιορισμοί, η οικονομική ανάγκη και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα τα απομακρύνουν απ’ το στόχο τους. Αποτυγχάνουν, αλλά επανακάμπτουν δριμύτερα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για ηττημένους και νικητές.

Εμείς, πάντως, σήμερα θα φάμε κουφέτα από τον Φιγκαρό και την Σουζάνα. Εσύ;

Ο Γάμος του Φίγκαρο

του Πιέρ Μπομαρσέ

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Παίζουν οι: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς , Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Άρης Τρουπάκης, Αντιγόνη Φρυδά

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Aίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων: 22€ (Ζώνη Α) / 18 € (Ζώνη Β) / 14 € (Φοιτητικό) / Κάθε Πέμπτη, γενική είσοδος 14€

Πληροφορίες: www.megaron.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!