Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Mόνοι ή μοναδικοί;

Σήμερα θα μάθουμε από τα παιδιά.


Φύλλις Νικολάου

Θυμάσαι εκείνη την αφίσα, που είχε μόνιμη παρουσία σε όλα τα σχολεία, και με βεβαιότητα διατεινόταν «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»; Αν ναι, τότε θυμάσαι και την απογοήτευσή σου όταν συνειδητοποίησες ότι, στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σήμερα, όμως, μαθαίνουμε τα πάντα για τη διαφορετικότητα μέσα από το αθώο και ειλικρινές βλέμμα των παιδιών. Κι όλα αυτά χάρη στη νέα έκθεση του Μουσείου Παιδικής Τέχνης «Μόνος ή Μοναδικός».

Στο πλαίσιο της, άλλωστε, τα ίδια τα παιδιά αναφέρονται στη διαφορετικότητα με τον δικό τους ευαίσθητο και εύστοχο τρόπο με όχημά τους την τέχνη. Έτσι σε αυτήν θα βρούμε, 104 ζωγραφικής, κόμικς και κατασκευές που φιλοτέχνησαν παιδιά 3-14 ετών σχολιάζουν τη διαφορετικότητα που συνδέεται με την εμφάνιση, τις μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τη μοναδική προσωπικότητα του καθένα μας, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία.

Η έκθεση έχει στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε τα παιδιά –μικρά και «μεγάλα» – να μην κυριεύονται από εμμονές και να μην επηρεάζονται από μισαλλοδοξίες αλλά, αντίθετα, να συνδιαλέγονται, να διεκδικούν τη δική τους ταυτότητα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του Άλλου και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν. 

allyou_monos_big-internal.JPG

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί καθώς και από τις συνεργασίες του με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Ζωγράφου και με το International Paint Pals-Youth Art Connection, στην Ατλάντα της Αμερικής. Την έκθεση εμπλουτίζουν έργα και από τις συλλογές που διαθέτουν το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να συμμετέχουν σε 10 διαφορετικά παιχνίδια και δράσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά, να ανακαλύψουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, να προβληματιστούν για τις συνέπειες του ρατσισμού, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και, εν τέλει, να δουν τη διαφορετικότητα με διαφορετικά μάτια.

Τα λέμε εκεί!

Mόνος ή μοναδικός;

Πού: Μουσείο Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, Αθήνα

Πότε: Από 31 Οκτωβρίου -30 Ιουνίου 2016.

Μέρες και ώρες λειτουργίες: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 / Κυριακή: 11.00 - 14.00

Είσοδος: 2€

Πληροφορίες: 2103312 621, 2103312 750,  www.childrensartmuseum.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου