Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το ανθρώπινο στίγμα

Δεν αναφερόμαστε στο πασίγνωστο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, αλλά σε εκείνα τα σημάδια πoυ αφήνει πάνω μας η «τρέλα».


Φύλλις Νικολάου

Θυμάσαι εκείνες τις ταινίες που μεσουράνησαν στη δεκαετία του 1970 και του 1980, που είχαν ως πρωταγωνιστή τους ένα ψυχοπαθή –και πιο συγκεκριμένα- ένα σχιζοφρενή δολοφόνο να το «σκάει» από το ψυχιατρείο και να βγαίνει στο κυνήγι (με ή χωρίς αλυσοπρίονο) για αίμα; Σήμερα αυτός ο κινηματογραφικός και –σε πολλά επίπεδα- κοινωνικός μύθος καταρρίπτεται. 

Πώς; Με μία προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας! Στη μεγάλη οθόνη σήμερα, θα δούμε το «Ψ» (Psy) της Καλλιόπης Λεγάκη, μια ταινία που καταγράφει την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, μέσα από εξομολογήσεις ασθενών που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης.

Τι θα ακούσουμε από αυτούς;  Φράσεις όπως ««Η τρέλα είναι η μη κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου», «Η θλίψη και ο πόνος αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ακρότητες», « Όταν αρρώστησα ένοιωσα φόβο και ντροπή», από άτομα που έχουν βιώσει τον ψυχικό πόνο και  τον εγκλεισμό. Εξομολογήσεις («Δεν ήθελα να κλείσουν τον γιό μου στο ψυχιατρείο», «Ήθελα να μ’ αγαπήσουν και να με καταλάβουν…») από πρόσωπα που δεν διστάζουν να μας μιλήσουν για τον δικό τους ξεχωριστό κόσμο.

Η Καλλιόπη Λεγάκη τους συνάντησε στις καινούργιες δομές και δίκτυα, που δημιουργήθηκαν στον χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια, με στόχο να επανεντάξουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία, να τους μάθουν να διεκδικούν τις ζωές και τα όνειρα τους και κατέγραψε τις συγκλονιστικές και συγκινητικές ιστορίες τους.

Τα λέμε στην Ταινιοθήκη!

{videobox}woV4kUz-0fw{/videobox}

«Ψ» (Psy)

της Καλλιόπης Λεγάκη

Έρευνα-Σενάριο: Άλκης Γούναρης

Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός

Ώρα έναρξης: 18.00

Είσοδος: €7/ € 4 (φοιτητικό-παιδικό, άνω των 65, ατέλειες & άνεργοι)

*Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την πολύτιμη συνεργασία του Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας) και του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το STAGES A/LIVE παρουσιάζει τη Σtella στο Onassis Channel στο YouTube

Μη χάσεις την ψηφιακή πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.