Απόψε ψάχνουμε τον άνθρωπο - AllYou.gr

Search

Απόψε ψάχνουμε τον άνθρωπο

Σε αντίθεση με τον Διογένη, δε σταματάμε να πιστεύουμε, να αγαπάμε και να ελπίζουμε.

03 Ιανουαρίου 2016

Υπάρχει ανθρωπιά στα χρόνια της κρίσης; Δεν έχουμε δικαίωμα να απελπιζόμαστε. Χωρίς πίστη, αγάπη, ελπίδα, λογικά δεν υπάρχει ζωή. Αυτά είναι αλληλένδετα. Τουλάχιστον αυτό διατείνεται το συγκλονιστικά καίριο έργο, «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα», του γερμανόφωνου Αυστρο-ούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ, γραμμένο το 1932, το οποίο περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν κόσμο αποξένωσης σε μια προ-φασιστική κοινωνία άγριου καπιταλισμού, όπου κυριαρχούν ο κυνισμός και το ατομικό οικονομικό συμφέρον. 

Βρισκόμαστε στο μεσοπόλεμο. Κρίση αξιών, υλική και πνευματική εξαθλίωση. Μια άνεργη γυναίκα, η Ελισάβετ, βάζει ενέχυρο το σώμα της στο Κρατικό Ανατομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άδεια πλασιέ για να δουλέψει. Στη συνέχεια, θα κατηγορηθεί για απάτη, θα συγχρωτιστεί με ένα αμάλγαμα ανθρώπων και θα ζήσει μια σύντομη ερωτική ιστορία. Πώς θα αντιδράσει όταν κάθε χαραμάδα φωτός σβήσει θεαματικά;

Ο Ακύλλας Καραζήσης, στην πρώτη του σκηνοθεσία στη Στέγη, καταπιάνεται με ένα έργο που θέτει το επείγον ζήτημα της διατήρησης του ανθρωπισμού σε καιρούς θηριώδεις. Αναλγησία, μικροαστικός κανιβαλισμός και γλωσσική ανοησία δημιουργούν το πλέγμα μιας κοινωνίας παραδομένης στη βαρβαρότητα. Άνθρωποι που διαμαρτύρονται πνιχτά, φιγούρες μιας ευνουχισμένης επανάστασης, αλλά και άγγελοι της καταστροφής που περιπλανούνται με το δρεπάνι τους και ένα πλήθος εξαθλιωμένων μικροαστών, όλοι τους προσομοιώσεις ξεπεσμένων σαιξπηρικών ηρώων, μιλούν μια γλώσσα ξύλινη, μια γλώσσα που καταλήγει σε αδιέξοδο.

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα», έλεγε ο Χόρβατ, «θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπάει και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία». Εμείς απόψε, λοιπόν, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, πιστεύουμε, αγαπάμε κι ελπίζουμε και σε θέλουμε... στην «ομάδα» μας!

XUAZnIR5a0g{/videobox}

Πίστη, αγάπη, ελπίδα

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μικρή Σκηνή, Λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα

Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Κορνήλιος Σελαμσής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Ώρα έναρξης: 21.00 

Τιμές εισιτηρίων: €18 (κανονικό)/ 10 €  (μειωμένο και παρέες 5-9 ατόμων) / €9 (παρέες άνω των 10 ατόμων) / €5 (ΑΜΕΑ & Άνεργοι) / €10 (συνοδός ΑΜΕΑ)

Πληροφορίες: 210 9005800 (καθημερινά 09:00-21:00), www.sgt.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!