Καμία Barbie: σήμερα το «παιχνίδι» μας είναι η Νόρα - AllYou.gr

Search

Καμία Barbie: σήμερα το «παιχνίδι» μας είναι η Νόρα

Και το Κουκλόσπιτο είναι του Ίψεν.

02 Απριλίου 2016

Μπορεί να νομίζεις ότι τα παιχνίδια είναι μόνο για παιδιά- κι ως ένα βαθμό έχεις δίκιο. Τα χαρούμενα παιχνίδια, ναι, αφορούν μάλλον μόνο στους μικρούς μας φίλους. Τα ενήλικα παιχνίδια όμως... είναι λίγο πιο σκληρά όσο διασκεδαστικά κι αν φαίνονται και, καμιά φορά, τελειώνουν με μεγάλες απώλειες.

Σε ένα τέτοιο γλυκόπικρο παιχνίδι, θα μπλεχτούμε κι εμείς στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Στη σκηνή του θα συναντήσουμε τη γλυκιά και δυναμική Νόρα, την πρωταγωνίστρια του «Κουκλόσπιτου» του Χέρνικ Ίψεν, που απόψε θα πάρει μια ανατρεπτική απόφαση.

Εκατόν σαράντα χρόνια σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή , το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. 

Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα -πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία— γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για την γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.

Μέσα από την ποιητική διάσταση του λόγου, ο Ίψεν μάς καλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η Νόρα αναζητά και προσμένει το «θαύμα» κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνιές των ανέμων, γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου.

Θα γίνει άραγε αυτό που περιμένει η Νόρα ή το παιχνίδι θα τελειώσει εις βάρος της;

Το Κουκλόσπιτο

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Παίζουν οι: Αμαλία Μουτούση, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Συμεωνίδης, Νικόλας Παπαγιάννης 

Πού: Θέατρο Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής”, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας,Κυψέλη

Ώρα έναρξης: 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 16€ (γενική είσοδος) / 12€ (φοιτητικό-μειωμένο) / 10€ (ΑΜΕΑ-Ανέργων)

Πληροφορίες: 2108217877Ακολούθησε το allyou στο Instagram!