Ο Παπαδιαμάντης... αλλιώς! - AllYou.gr

Search

Ο Παπαδιαμάντης... αλλιώς!

Απόψε παρακολουθούμε την οπερατική «Φόνισσα».

15 Απριλίου 2016

Το Νοέμβριο του 2014 είμαστε βέβαιες ότι συνέβησαν πολλά στον κόσμο, αλλά μόνο ένα γεγονός μάς αφορά να μοιραστούμε μαζί σου: την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της «Φόνισσας» του Γιώργου Κουμεντάκη. Εμείς τότε δεν προλάβαμε να δούμε τη μεταμόρφωση του διάσημου διηγήματος του Παπαδιαμάντη σε όπερα- ευτυχώς όμως για εμάς θα το δούμε απόψε.

Η «Φόνισσα» στη μουσική εκδοχή της επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για 4 μόνο παραστάσεις. Η δράση της όπερας παρακολουθεί αυτήν του μυθιστορήματος. Πρωταγωνιστεί η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, μια βασανισμένη μεσόκοπη γυναίκα που έχει αναλώσει τη ζωή της υπηρετώντας τους άλλους: γονείς, σύζυγο, παιδιά, εγγόνια.

Απαυδισμένη και αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή θέση των γυναικών σε φτωχές, αγροτικές κοινωνίες όπως η δική της, καταλήγει να πιστέψει ότι είναι αποστολή της να απαλλάξει τον κόσμο από τα κορίτσια. Ξεκινά στραγγαλίζοντας τη νεογέννητη εγγονή της και επαναλαμβάνει το φονικό, πνίγοντας και άλλα κορίτσια. Καταδιωκόμενη στα βουνά από τις αρχές, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να εξομολογηθεί, αλλά χάνεται στη θάλασσα καθώς προσπαθεί να φτάσει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, με την σύνθεση της Φόνισσας, επιχειρεί μια καταγραφή του ψυχικού τοπίου της ηρωίδας, υπηρετώντας απολύτως το πνεύμα του Παπαδιαμάντη, ενώ δημιουργεί ένα απρόσμενο μουσικό κόσμο, εξελίσσοντας το προσωπικό μουσικό του ιδίωμα.

Ανυπομονούμε να δούμε (επιτέλους) τη μουσική αναβίωση της Φραγκογιαννούς – τα λέμε στο Μέγαρο!

Η Φόνισσα

Ποιητικό κείμενο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο "κοινωνικόν μυθιστόρημα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Πότε: Από τις 15-17 Απριλίου 2016

Ώρα έναρξης: 20.00

Τιμές εισιτηρίων: Από 15€

Πληροφορίες: 2107282333Ακολούθησε το allyou στο Instagram!