(Επι)Στροφή στην παράδοση! - AllYou.gr

Search

(Επι)Στροφή στην παράδοση!

Μουσική, χορός και Βιντσέντζος Κορνάρος.

26 Απριλίου 2016

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία), στη μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και εμείς εκεί σκοπεύουμε να σε βγάλουμε απόψε.

Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθειά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν.

Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών, οι Χαϊνηδες παρουσιάζουν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του Ερωτόκριτου, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας κι όμΩς κινείται. 

Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής, αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντας σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.

Όλα αυτά θα συμβούν απόψε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά – τα λέμε εκεί! 

Ερωτόκριτος

Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες

Κίνηση: Κι όμΩς κινείται

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - 34, Πειραιάς

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Από 10€ 

Προπώληση: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, viva.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!