Ερωτόκριτος 2.0 - AllYou.gr

Search

Ερωτόκριτος 2.0

 Ο Ερωτόκριτος γίνεται graphic novel και εμείς τον (ξανα)διαβάζουμε!

30 Απριλίου 2016

Tου κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνου

και του τροχού που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνου,

και του καιρού τ' αλλάματα που αναπαημό δεν έχου,

μα στο καλό κ' εις το κακό περιπατούν και τρέχου

και των αρμάτω οι ταραχές, έχθρητες και τα βάρη,

του Eρωτα η εμπόρεση και της φιλιάς η χάρη,

αυτάνα μ' εκινήσασι τη σήμερον ημέρα

ν' αναθιβάλω και να πω τα κάμαν και τα φέρα

σ' μια κόρη κ' έναν άγουρο που μπερδευτήκα ομάδι

σε μια φιλιάν αμάλαγη, με δίχως ασκημάδι.

Kι όποιος του πόθου εδούλεψε εισέ καιρό κιανένα

ας έρθη για ν' αφουκραστή ό,τι ,ναι εδώ γραμμένα.

Aφουκραστήτε το λοιπό...

Κάπως έτσι ξεκινά το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, το οποίο  αποτέλεσε για αιώνες το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του ελληνισμού. Kαι παρόλο που επικρίθηκε ως ευτελές λαϊκό δημιούργημα, επηρέασε όσο κανένα άλλο κείμενο τη νεοελληνική ποίηση, από τον Σολωμό ως τον Σεφέρη. 

Σήμερα, το ιπποτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε graphic novel, από τις Εκδόσεις Polaris.

«Ένοχοι» για αυτήν την εξέλιξη δεν είναι άλλοι από τους Γιώργο Γούση (σχέδιο), Δημοσθένη Παπαμάρκο και Γιάννη Ράγκο (σενάριο), οι οποίοι ανέλαβαν να μετατρέψουν την κλασική αυτή έμμετρη μυθιστορία των αρχών του 17ου αιώνα σε ένα ελληνικό fantasy, στο οποίο συνυπάρχουν ανεκπλήρωτοι έρωτες και ισχυροί δεσμοί φιλίας, πολιτικές συμμαχίες και βίαιες μάχες, κώδικες τιμής και φεμινιστικά «μοτίβα», με το στοιχείο της μαγείας να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Ο Γούσης επιλέγει κινηματογραφικά πλάνα και μαζί με τον Παναγιώτη Πανταζή (ο οποίος συνεργάστηκε στο χρώμα) επιλέγουν ποπ χρώματα δημιουργώντας σύγχρονες και ταυτόχρονα παραμυθένιες εικόνες. Παράλληλα, καθώς η ιστορία του Eρωτόκριτου –αν και τυπικά εξελίσσεται στην αρχαία Αθήνα– χρησιμοποιεί στοιχεία από ποικίλες ιστορικές εποχές και διαφορετικούς πολιτισμούς (π.χ. Βυζάντιο, Αναγέννηση, κ.ά.), η εικονογράφηση συνθέτει έναν κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε καμία συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα, αλλά αντλεί από στοιχεία της ελληνικής τέχνης όλων των περιόδων, με τον ίδιο τρόπο που η γλώσσα του Κορνάρου αντλεί από όλη την ελληνική γλωσσική παράδοση.

Παράλληλα, στους διαλόγους υιοθετείται ένας λιτός και στρωτός νεοελληνικός λόγος, με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Κορνάρου, ενώ στην αφήγηση περιλαμβάνονται αυθεντικά αποσπάσματα με ελάχιστες προσαρμογές, ως μια σκόπιμη «σύνδεση» με το γλωσσικό ιδίωμα του εμβληματικού αυτού έργου.

Τι λες, θα διαβάσουμε «Ερωτόκριτο» σήμερα; 

Ερωτόκριτος

Σχέδιο: Γιώργος Γούσης

Σενάριο: Δημοσθένης Παπαμάρκος και Γιάννης Ράγκος

Εκδόσεις PolarisΑκολούθησε το allyou στο Instagram!