Απόψε ο Σωκράτης απολογείται - AllYou.gr

Search

Απόψε ο Σωκράτης απολογείται

Αυτή τη φορά, η δίκη του αναβιώνει στον Πειραιά.

11 Μαϊου 2016
Συντάκτης : Φύλλις Νικολάου

Σήμερα πιάνουμε λιμάνι για να παραβρεθούμε στην αναπαράσταση μιας δίκης. Όχι μιας οποιασδήποτε δίκης, αλλά της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού. 

Ο λόγος για την «Απολογία του Σωκράτη», η οποία αναβιώνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά και μάλιστα στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης και καταγράφηκε από τον παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα. 

«Mε την «Απολογία του Σωκράτη», το οικουμενικό πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού φθάνει στην πιο κορυφαία του στιγμή, γιατί γίνεται συνειδητή πράξη, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη σωματική υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος αρνείται να ζει συμβατικά, χωρίς ελευθερία, και προτιμά το θάνατο, παρά να στερηθεί τον ενθουσιασμό και τη χαρά, σαν αναζήτηση του ουσιαστικού σκοπού της ύπαρξής μας. 

Στην απολογία του, αποκαλύπτει τις τυποποιημένες και φοβικές συμπεριφορές των ανθρώπων και όλη την εικόνα ενός πολιτισμού που πελαγοδρομεί ασταμάτητα χωρίς πιλότο και χωρίς ξεκάθαρο δημιουργικό σκοπό, μοιάζοντας με το σήμερα του δυτικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα αρχίζει και η δύση του ελληνικού κόσμου, εφόσον το πνεύμα αυτού του ουμανιστικού πολιτισμού δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί μέσα στην πραγματική ζωή, της λειτουργίας της δημοκρατίας, της παιδείας και των άλλων θεσμών, παραμένοντας σαν μια ουτοπική και άπιαστη ιδέα για ποιητές. 

Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά μια καλή θεατρική παράσταση, αλλά κυρίως μια αυθεντική Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, με ένα πατάρι και μια κλεψύδρα, χωρίς άλλα θεατρικά στοιχεία, παρά μόνο με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ενσάρκωση, από τους δυο ηθοποιούς, της φωνής του πρωτότυπου κειμένου στην αρχαία αττική διάλεκτο που του επαναπροσδίδει το «χαμένο» από τις μεταφράσεις νόημα του.

Αν το χάσεις, θα πρέπει να απολογηθείς – τα λέμε εκεί!

Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη 

Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Διανομή: Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος)

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Ώρα έναρξης: 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Πληροφορίες –  κρατήσεις: 2104143 310 & 2104143320Ακολούθησε το allyou στο Instagram!