33.333: Οδύσσεια του (λογοτεχνικού) διαστήματος - AllYou.gr

Search

33.333: Οδύσσεια του (λογοτεχνικού) διαστήματος

Κανένας Κιούμπρικ, μόνο Νίκος Καζαντζάκης.

16 Μαϊου 2016

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του και –πιθανότατα– για την μεγαλειώδη φράση «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων και το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του.

Η πρώτη ομοιότυπη έκδοση της «Οδύσσειας» κυκλοφόρησε το 1938, σε 3.000 αντίτυπα, σφραγισμένα και αριθμημένα. Οι περιπέτειες, φυσικές και πνευματικές, και τα ταξίδια τού Οδυσσέα αφ’ ότου επέστρεψε στην Ιθάκη και έφυγε ξανά, μέχρι τον θάνατό του στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό σε 33.333 στίχους, με αφορμή τους οποίους ξεκινά ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης. Αυτό θα παρακολουθήσουμε απόψε στη μεγάλη οθόνη του Δαναού χάρη στο ντοκιμαντέρ «33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη», του Μένιου Καραγιάννη.

Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο, έως την Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.

Η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, για αυτό και μεγαλειώδης. Πρόκειται για έναν ύμνο στο εύθραυστο μεγαλείο του ανθρώπου, καθώς δεν υπάρχει σημείο στην ανθρώπινη ευτυχία, που να μην κρύβει κάποια λύπη.

Αυτήν την Οδύσσεια, λοιπόν, θα ζήσουμε απόψε- ραντεβού στο σινεμά!

157122797{/videobox}

33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

Πού: Δαναός, Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα

Ώρα έναρξης:  22.15Ακολούθησε το allyou στο Instagram!