Να σου δώσω μια να σπάσεις... - AllYou.gr

Search

Να σου δώσω μια να σπάσεις...

...αχ, βρε κόσμε γυάλινε!

19 Μαϊου 2016

Απόψε, θα κατέβουμε στο θέατρο Εμπορικόν. Εκεί  θα συναντήσουμε τον Τομ, ο οποίος θα μοιραστεί τις  αναμνήσεις του και μαζί την ιστορία και τη ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν ο ίδιος, η μητέρα Αμάντα και η κόρη Λώρα. Ο πατέρας του Τομ τούς έχει εγκαταλείψει για χρόνια κι εκείνοι ζουν σε ένα δικό τους «Γυάλινο Κόσμο». 

Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στον αμερικανικό Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της «ξεπεσμένης καλλονής. Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Για το γιο της, θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια. Ο ίδιος ονειρεύεται να φύγει, όπως ο πατέρας του.

Η Λώρα είναι μια εύθραυστη παρουσία, ανάπηρη στο πόδι, φοβάται τον έξω κόσμο, και προτιμά τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια και την συλλογή παλιών δίσκων γραμμοφώνου του πατέρα της. Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Τζιμ, έναν επισκέπτη από τον έξω κόσμο, με τον οποίο έχει ένα σύντομο φλερτ η Λώρα. Ωστόσο, τα πάντα γκρεμίζονται, καθώς εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους κι έτσι επανέρχονται στη σκληρή πραγματικότητα.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς αποτελεί ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας μέσα στην ταραγμένη κοινωνική περίοδο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παράσταση σκιαγραφεί μοναδικά τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη πλάθοντας «έναν γυάλινο, εύθραυστο κόσμο», προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει.

Εμείς απόψε θα μπούμε στη γυάλα της οικογένειας Γουίνγκφιλντ – θα σε δούμε εκεί!

Γυάλινος Κόσμος

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Eρμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Στέλλα Βογιατζάκη. 

Πού: Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Από 17€

Πληροφορίες –κρατήσεις: 2111000365Ακολούθησε το allyou στο Instagram!