Γλυκέ μου τύραννε... - AllYou.gr

Search

Γλυκέ μου τύραννε...

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μάς σερβίρει μια διαφορετική εκδοχή του Οιδίποδα.

02 Ιουνίου 2016

Όλοι γνωρίζουμε την τραγική ιστορία του Οιδίποδα. Σήμερα, όμως, αυτό που θα δούμε, θα είναι κάτι διαφορετικό! Αυτό, τουλάχιστον, μας υπόσχεται η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, με τίτλο «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα».

Η παράσταση είναι βασισμένη στον Οιδίποδα του Σοφοκλή, αλλά επικεντρώνεται στην αφύσικη ιστορία ενός ανθρώπου που για λίγο έζησε ως ολοκληρωμένη ύπαρξη, έξω από τα κοινώς αποδεκτά «πρέπει», ακολουθώντας μόνο τα ορμέμφυτά του - την επιθυμία για ηδονή, πλούτο, εξουσία, δημοφιλία - και όχι τα ήθη. 

Ήταν, όμως, έτοιμος ο Οιδίποδας για μια τέτοια ελευθερία; Έτρεμε στην ιδέα της προδοσίας και της ταπεινής καταγωγής. Ο φόβος του βγήκε αληθινός. Η καταστροφή του ήταν η κοσμική ταυτότητά του.

Ο Νόμος των Άλλων και η αγωνία του για αποδοχή τον έδιωξαν κακήν κακώς από τον ασφαλή παράδεισο της άγνοιάς του και της ηδονικής μητρικής αγκαλιάς. Τον ανάγκασαν να σηκώσει την ευθύνη του «πραγματικού» του Εγώ, ένα βάρος ασήκωτο για τις πλάτες του. Αυτοτυφλώνεται για να τιμωρηθεί ή για να μη βλέπει πια τον κόσμο στον οποίο τον υποχρεώνουν να ζήσει; Μήπως όφειλε να ακολουθήσει τη μητρική συμβουλή "ζήσε όπως μπορείς, χωρίς να ψάχνεις: χωρίς να φοβάσαι";

Δεν ξέρουμε αν αυτή η τυραννία του Οιδίποδα θα είναι πιο γλυκιά, αλλά ανυπομονούμε να μάθουμε- τα λέμε εκεί!

Η Γλυκιά Τυραννία του Οιδίποδα

Διασκευή: όλος ο θίασος, με οδηγό τη μετάφραση του Ι.Ν. Γρυπάρη

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

Παίζουν οι: Γιώργος Παπανδρέου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Μαρία Αποστολακέα, Μάνος Στεφανάκης

Πού: Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Πότε: Πέμπτη-Κυριακή στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος)

Πληροφορίες - κρατήσεις: 2103305074Ακολούθησε το allyou στο Instagram!