Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

5 θεατρικές παραστάσεις για το καλοκαίρι

Η (δική μας) Μελίνα επιλέγει και μάς προτείνει παραστάσεις που θα μας κάνουν να ζήσουμε ζωές ηρώων του σήμερα, του χθες, αλλά και του αύριο! 


Μελίνα Αδαμοπούλου

Από τον Αριστοφάνη και το Σοφοκλή ως τον Δημήτρη Κορομηλά και τον Εντμόντ Ροστάν, οι αποστάσεις είναι ασήμαντες. Δεν σου λέω υπερβολές. Το πιστεύω. Γιατί το θέατρο είναι ένα. Σαν τη ζωή. Καλή σου διασκέδαση.

1. Όρνιθες του Αριστοφάνη, 19-20 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Έχεις παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό... γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση «πετάει» για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με τα πιο κωμικά πουλιά του Αριστοφάνη, τους Όρνιθες (414 π.Χ.),στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Οι Όρνιθες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Ο Νίκος Καραθάνος, μετά τη συγκλονιστική Γκόλφω του, επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με ένα σπουδαίο θίασο και μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, ριζωμένη στην αξεπέραστη ποιητική δύναμη της καταπληκτικής αυτής κωμωδίας.

Ο Θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

ornithes.jpg

2. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, 20 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Εθνικό Θέατρο  

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας. 

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι. 

Ο θίασος: Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης, Αιμίλιος Χειλάκης.    

3." Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας", του Δημήτρη Κορομηλά, στο Βασιλικό Θέατρο, από 01/07- 09/09/2016, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο και ήρωες βοσκοπούλες και πιστικούς, τσέλιγκες και χωριατοπούλες, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, που μπλέκονται όλοι μαζί σε ένα κουβάρι έρωτα, πάθους, παρεξηγήσεων, μυστικών και ανατροπών. 

Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με αποκορύφωμα το θρυλικό τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά του και παραμένει διαχρονικό. 

Από το 1891 που πρωτοπαρουσιάστηκε το βουκολικό «δραματικόν ειδύλλιον Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανέβει μόνο μία φορά, το 1974, σε σκηνοθεσία του Κωστή Μιχαηλίδη.

Τη σκηνοθεσία έχει ο Σταμάτης Φασουλής.

Ο θίασος: Χάνος, Ταξιάρχης (Μήτρος), Χαλκιάς, Ορέστης (Λιάκος), Σαντάς, Κώστας (Χρόνης), Κολοβός, Γιώργος (Κώστας), Κολοβός, Δημήτρης (Γκέρλας), Σιακάρας, Δημήτρης (Πανάγος), Παπαδόπουλος, Χάρης (Γιάννος), Μορφακίδης, Δημήτρης (Μανώλης), Τσάτσαρης, Γιάννης (Γιώτης), Παπαϊωάννου, Παναγιώτης (Δήμος), Ζαχαράκης, Αριστοτέλης (Νάσος), Τσιλινίκος, Δημήτρης (Τάσος), Νικολάου, Νίκος (Γκούρας), Γούναρης, Μιχάλης (Φλώρος), Μπουντούρογλου, Φούλης (Τσότρας), Σιώνας, Μιχάλης (Ταγαράς), Μαραγκόπουλος, Νικόλας (Θύμιος), Σταμούλη, Έφη (Κυρα-Γιάνναινα), Κομνηνού, Φιλαρέτη (Κυρα-Στάθαινα), Αραμπατζόγλου, Σταυρούλα (Κρουστάλλω), Μπαλαούρα, Γιολάντα (Αγγέλω), Καραμήτρη, Μαρία (Τασούλα), Τουμανίδου, Χρύσα (Χρούσω), Παλάντζα, Λίλιαν (Λένη), Βλάχου, Μομώ (Ρήνη), Δαλιάκα, Αναστασία (Δέσπω), Πουρέγκα, Μαριάννα (Κατέρω), Λαγουρού, Μαριάννα (Νίτσα), Παντελίδου, Ρούλα (Κρηνιώ), Καπέλιος, Νίκος (Ζάχος), Σπυρόπουλος, Βασίλης (Βάσος), Φερετζέλης, Θάνος (Γούλας), Λιθαρής, Λευτέρης (Τζάλας). 

agapitikos.jpg

4. "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, 18 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, (Εθνικό Θεάτρο-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας- Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου)

Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Ο θίασος: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (από Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ).   

5. Σιρανό Ντε Μπερζεράκ, 21 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών- Μεσολόγγι

Η μεγάλη επιτυχία που μονοπώλησε δύο θεατρικές περιόδους και γνώρισε την ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η ηρωική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και την Δήμητρα Ματσούκα στον ρόλο της Ρωξάνης, κάνει ένα πέρασμα από το Μεσολλόγι.

Ο Συρανό γίνεται -υπό τη σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα- σκηνικό θέαμα με 40 χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και πάθη, σκαρώνουν ποιήματα και αστεία, τραγουδούν και πολεμούν μεταφέροντας μας από τις αίθουσες θεάτρου και τις μυρωμένες αυλές σπιτιών ως τα μοναστήρια καπουτσίνων και τα αιματοβαμμένα πεδία μαχών.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσαρκώνει τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα, έναν ξεχωριστό, πολυτάλαντο άνθρωπο, τρυφερό, αστείο, ποιητή και δεινό ξιφομάχο και κατ’ εξοχήν τραγικό πρόσωπο, που θα παραδεχτεί τον μεγάλο του έρωτα για την εξαδέλφη του Ρωξάνη μόνο λίγο προτού ξεψυχήσει. Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα δίνει τη δική της νότα μέσα από τις μελωδίες που έχει συνθέσει αποκλειστικά για την παράσταση, ενισχύοντας τον ηρωισμό και το χιούμορ που χαρακτηρίζει το έργο.

Ο θίασος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Θάνος Κοντογιώργης, Αγγελική Τρομπούκη, Στράτος Τρογκάνης, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Αλέξιος Φουσέκης. 

sirano.jpg

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ