Η ριμάδα η ζωή... - AllYou.gr

Search

Η ριμάδα η ζωή...

... απόψε μάς βγάζει εκτός Αθηνών και μας φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

30 Ιουλίου 2016

Χθες αποχαιρετίσαμε την πόλη μας από μια πανέμορφη ταράτσα και σήμερα ετοιμαζόματε για έναν Αύγουστο εκτός Αθηνών. Πρώτη στάση μας; Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Εκεί θα συναντήσουμε τον Μανώλη Μαροματάκη, ο οποίος επανέρχεται  στην καρέκλα του σκηνοθέτη και στο ρόλο του ερμηνευτή για να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο μονόλογο, με τίτλος «η ριμάδα η ζωή».

Πηγή έμπνευσης για την παράσταση  αποτέλεσε η προσωπικότητα του Κρητικού ποιητή  Στέφανου Σαχλίκη που έζησε τον 14ο αιώνα στο Ηράκλειο σε μια ταραγμένη εποχή (ενετοκρατία, εξεγέρσεις, μαύρη πανούκλα). Ο Σαχλίκης της παράστασης είναι μία κλονισμένη φιγούρα. Ένας τρυφερός, ασταθής άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί. Αληθινά ένοχος όμως, είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν λίγο ξεκάθαρο.

Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δικής του αστάθειας, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: με τον Στέφανο Σαχλίκη προπάντων, απ’ το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του – αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα... Εξίσου ασταθής κι η γλώσσα που μιλά, αλλάζει διαρκώς τονικότητες και «εποχές» –αν και πάντα σε στίχο–, αφήνεται πότε-πότε στη μουσική, γλιστρά προς την κωμωδία ολοένα.

Τι λες, θα μας ακολουθήσεις στο δρόμο μας για τις διακοπές;

Η ριμάδα η ζωή

Πρωτότυπο κείμενο, μείξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης

Ερμηνεύουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).

Πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμές εισιτηρίων: Από 10€

Πληροφορίες: www.greekfestival.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!