Πλάκα-Λήμνος: Μια παράσταση δρόμος - AllYou.gr

Search

Πλάκα-Λήμνος: Μια παράσταση δρόμος

Απόψε παρακολουθούμε τον «Φιλοκτήτη» του Ρίτσου στο Βρυσάκι.

12 Σεπτεμβρίου 2016

Σήμερα η βόλτα θα μας βγάλει σε ένα από τα πιο γραφικά σοκάκια της Πλάκας: την οδό Βρυσακίου. Κάπου εκεί θα συναντήσουμε τον Φιλοκτήτη –όχι του Σοφοκλή αλλά του Ρίτσου– σε μια ερημική ακρογιαλιά νησιού, κατά τον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και τα όπλα του Ηρακλή που αυτός έχει, η Τροία δεν κατακτιέται. Τον Φιλοκτήτη, στο έρημο νησί που τον έχουν εγκαταλείψει οι σύντροφοί του καθ’οδόν  προς την Τροία, τον επισκέπτεται ο Νεοπτόλεμος, ο γιός του Αχιλλέα, παρέα με τον Οδυσσέα. Προσπαθεί να του αποσπάσει τα όπλα. Να πείσει τον ήρωα να επιστρέψει στη μάχη.

Ο Νεοπτόλεμος μιλάει προς τον Φιλοκτήτη με μια εξομολογητική διάθεση, ο Φιλοκτήτης ακούει βουβός τον Νέο σε μια επώδυνη αναδρομή του στο παρελθόν. Συγκεκριμένα στην παιδική του ηλικία με τις εικόνες του πατέρα και της μητέρας, προσώπων που κυριαρχούν στο ψυχικό σύμπαν του παιδιού. Ο Νεοπτόλεμος, νεαρό παιδί και ο Φιλοκτήτης ώριμος και γεμάτος κατανόηση άνδρας.

Ο δραματικός μονόλογος του Ρίτσου είναι ένα ποίημα ταυτότητας στο οποίο ο ποιητής προσπαθεί να συμφιλιώσει δύο πλευρές του εαυτού, την ιδιωτική και τη δημόσια. Έτσι, μας μιλά για όλα όσα μας ταλανίζουν και τώρα: την εσωτερική μοναξιά του ανθρώπου, τα ιδανικά, το προσωπικό και κοινωνικό-ιστορικό τραύμα του ατόμου και της κοινωνίας, την συμφιλίωση, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιχνίδια εξουσίας, την αλλοτρίωση της ψυχής, την οικογένεια και τα ιδεολογικά καθήκοντα του ατόμου, τις πράξεις μας που μας καθορίζουν.

Μην το χάσεις – τα λέμε στο Βρυσάκι στις 21.30!

Φιλοκτήτης
Κείμενο:
 Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου
Ερμηνεύει: Ένκε Φεζολλάρι
Πού: Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης, Bρυσακίου 17, Πλάκα
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 8€ (γενική είσοδος) / 5€ (φοιτητικό & ανέργων)
Πληροφορίες: 2103210179Ακολούθησε το allyou στο Instagram!