Απόψε κάνουμε έρωτα - όχι πόλεμο - AllYou.gr

Search

Απόψε κάνουμε έρωτα - όχι πόλεμο

Ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές της «Λυσιστράτης».

19 Σεπτεμβρίου 2016

Πολλά, πολλά χρόνια πριν το κίνημα των hippies υποστηρίξει το περίφημο σλόγκαν «Make love not war» και πολύ πριν γίνει τραγούδι δια χειρός John Lennon,  o Αριστοφάνης είχε επιχειρήσει να κάνει ακριβώς το ίδιο μέσα από τη διάσημη κωμωδία του «Λυσιστράτη».

Το διάσημο ειρηνιστικό – και φεμινιστικό θα προσθέταμε εμείς–  έργο του αρχαίου κωμικού θα απολαύσουμε και εμείς απόψε στο Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Για την ιστορία, η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.
 

Λυσιστράτη
Μετάφραση:
 Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός 
Διανομή: Γιάννης Βογιατζής , Gemma Carbone,  Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα , Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης
Πού: Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Γαρδίκη & Σμόλικα,Ηλιούπολη
Πληροφορίες: 2109923840Ακολούθησε το allyou στο Instagram!