Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία στην Πανόρμου - AllYou.gr

Search

Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία στην Πανόρμου

Το αποψινό βράδι έχει κολύμπι στην πιο... τελευταία παραλία.

23 Σεπτεμβρίου 2016

Ξέρεις που είναι η αγαπημένη μας παραλία; Όχι στην Αμοργό ούτε στην Κρήτη ούτε στην Χίο και μην πάει καν το μυαλό σου στο Κουφονήσι! Η αγαπημένη μας παραλία βρίσκεται στην Πανόρμου και, όπως έχεις πιθανότητα ήδη καταλάβει, είναι μια εικόνα, μια ιδέα, ένα ντοκιμαντέρ.

Ο λόγος για την «Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου και του Davide Del Degan, μια ταινία που αποτελεί μια συγκινητική όσο και αστεία περιήγηση στον μικρόκοσμο μιας λαϊκής παραλίας στην Τεργέστη της Ιταλίας.

Η επίσημη ονομασία της  παραλίας είναι δημόσιο θέρετρο «Λα Λαντέρνα», αλλά όλοι στην Τεργέστη το αποκαλούν απλά «Ελ Πεντοτσίν», μια δημοτική  παραλία στην καρδιά της πόλης, που ακόμα χωρίζεται στα δύο από έναν τοίχο. Στη μία πλευρά είναι οι άντρες και στην άλλη οι γυναίκες. 

Ένας άλλος κόσμος, ένα νησί που ο χρόνος σταμάτησε να κυλάει, με θέα σε μια θάλασσα που χωρίζει κι ενώνει την ίδια στιγμή, που διευρύνει και συγχέει τα σύνορα, τα επανακαθορίζει και φέρνει κοντά Ιταλούς και Σέρβους, Έλληνες και Σλοβένους, Εβραίους και Γερμανούς, Αυστριακούς και Αμερικανούς. Την ίδια στιγμή, η παραλία αυτή αποτελεί  το τελευταίο καταφύγιο για τους ανθρώπους που της εμπιστεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της  ζωής τους.

Οι δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν την παραλία έναν ολόκληρο χρόνο. Το χειμώνα με ελάχιστους λουόμενους, κυρίως άντρες, που γεμίζουν εκεί το χρόνο που δεν περνά. Την άνοιξη, όταν ο ήλιος γίνεται πιο ζεστός και το θέρετρο σταδιακά ζωντανεύει. Το καλοκαίρι σε μια κατάμεστη παραλία, όπου οι ναυαγοσώστες εκτελούν τα καθήκοντά τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των γυναικών. Και τέλος, το φθινόπωρο, όταν μαζεύονται οι σημαδούρες και οι μήνες που πέρασαν βαραίνουν τη σκέψη, όταν οι τακτικοί λουόμενοι λένε αντίο μέχρι την επόμενη χρονιά και φέρνουν στο μυαλό τους εκείνους που «χάθηκαν».  

Σε μια πόλη όπου τα σύνορα άλλαζαν αδιάκοπα, όπου τα φράγματα, αληθινά ή συμβολικά, έχουν καταρρεύσει, όπου ο ριζοσπάστης Φράνκο Μπαζάλια γκρέμισε τα κάγκελα του ψυχιατρείου, ο τοίχος του Πεντοτσίν στέκει ακόμα, επειδή παραδόξως δε χωρίζει, αλλά διατηρεί την ελευθερία αντρών και γυναικών. Ένας τοίχος που οδηγεί σε ένα στοχασμό πάνω στην ταυτότητα και σε μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των «ψυχικών τειχών» που κληρονόμησε η Τεργέστη, περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, από τον 20ο αιώνα. Ταυτόχρονα, όμως, θέτει ερωτήματα γιατί ορθώνονται τα τείχη.

Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα αλλά απόψε λέμε να κολυμπήσουμε στα νερά της «Τελευταίας Παραλίας» - τα λέμε εκεί!

Η Τελευταία Παραλία*
Σκηνοθεσία:
Θάνος Αναστόπουλος και Davide Del Degan
Πού: Δαναός, Λ. Κηφισίας 109
Ώρα έναρξης: 20.00

*Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες ΠρεμιέραςΑκολούθησε το allyou στο Instagram!