Απόψε κάνουμε την Μεγάλη Έξοδο! - AllYou.gr

Search

Απόψε κάνουμε την Μεγάλη Έξοδο!

Μπροστάρηδες η Ευανθία Καΐρη, ο Νικήρατος και η Αναστασία Κουμίδου.

01 Οκτωβρίου 2016

Ιούνιος 1926: η Ευανθία Καΐρη τολμά να τυπώσει, ανώνυμα στο Τυπογραφείο της Διοικήσεως το πρώτο θεατρικό της έργο. Ο «Νικήρατος» είναι το μοναδικό ελληνικό, θεατρικό γυναικείο έργο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι αρχή του 20ου αιώνα. 

Οκτώβριος 2016: Η Αναστασία Κουμίδου σε συνεργασία με τρείς κορυφαίους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου και νεότερους ηθοποιούς, σκηνοθετεί σε μορφή Θεατρικού Αναλογίου το εκρηκτικό αυτό έργο, που γράφτηκε δύο μήνες μετά την παράδοση του Μεσολογγίου στα μουσουλμανικά στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά στις 12 Απριλίου 1826 και που λειτούργησε ως ένα κείμενο - μανιφέστο προς τους Φιλέλληνες της εποχής. Κι εμείς απόψε σε προσκαλούμε να το παρακολουθήσεις μαζί μας.

Το έργο τοποθετείται στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι. Κάθε ελπίδα για βοήθεια έχει χαθεί και ο στρατηγός Νικήρατος σκέφτεται να φυγαδεύσει την κόρη του. Συζητά με το εκπρόσωπο των Μεγάλων Δυνάμεων, επτανήσιο Λυσίμαχο. Εκεί του εκθέτει τις απόψεις του για την όλη κατάσταση. Τα γυναικόπαιδα αναπέμπουν δέηση στο Θεό. Τελικά αποφασίζεται η Έξοδος, ενώ οι άρρωστοι οι γεροντότεροι μένουν πίσω για να τιναχθούν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους. Ο Νικήρατος σχεδιάζει την φυγή της κόρης του και του γιου του με τον Λυσίμαχο. Τελικά η κόρη του αποφασίζει να μείνει μαζί του: επιλέγει την αυτοθυσία.

Η Καΐρη συμπυκνώνει τις έξι μέρες της πολιορκίας σε έξι ώρες. Περιγράφει πώς και γιατί ο Χρήστος Καψάλης (ο Νικήρατος στο έργο), επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά, έβαλε φωτιά και αυτοπυρπολήθηκε μαζί με άλλους 400 άνδρες και γυναίκες. Η δραματική σύγκρουση του έργου φωτίζει το δίλημμα των Ελλήνων μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, της Δύσης και της Ανατολής. Το έργο εκτυπώθηκε ανώνυμα, όπως και όλα τα άλλα έργα της Καΐρη, στο Ναύπλιο το 1826. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και αργότερα, σε πολλές ακόμη πόλεις με μεγάλη επιτυχία.

Η δική μας έξοδος ξεκινά σήμερα από το Θέατρο Τέχνης στις 18.30 νταν!

Νικήρατος
Σκηνοθεσία:
Αναστασία Κουμίδου
Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τσιτσάκης, Δημήτρης Μακρής, Νέλη Αλκάδη
Πού: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 18.30
Τιμές εισιτηρίων: 5€


 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!