Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Απόψε κάνουμε την Μεγάλη Έξοδο!

Μπροστάρηδες η Ευανθία Καΐρη, ο Νικήρατος και η Αναστασία Κουμίδου.


Φύλλις Νικολάου

Ιούνιος 1926: η Ευανθία Καΐρη τολμά να τυπώσει, ανώνυμα στο Τυπογραφείο της Διοικήσεως το πρώτο θεατρικό της έργο. Ο «Νικήρατος» είναι το μοναδικό ελληνικό, θεατρικό γυναικείο έργο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι αρχή του 20ου αιώνα. 

Οκτώβριος 2016: Η Αναστασία Κουμίδου σε συνεργασία με τρείς κορυφαίους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου και νεότερους ηθοποιούς, σκηνοθετεί σε μορφή Θεατρικού Αναλογίου το εκρηκτικό αυτό έργο, που γράφτηκε δύο μήνες μετά την παράδοση του Μεσολογγίου στα μουσουλμανικά στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά στις 12 Απριλίου 1826 και που λειτούργησε ως ένα κείμενο - μανιφέστο προς τους Φιλέλληνες της εποχής. Κι εμείς απόψε σε προσκαλούμε να το παρακολουθήσεις μαζί μας.

Το έργο τοποθετείται στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι. Κάθε ελπίδα για βοήθεια έχει χαθεί και ο στρατηγός Νικήρατος σκέφτεται να φυγαδεύσει την κόρη του. Συζητά με το εκπρόσωπο των Μεγάλων Δυνάμεων, επτανήσιο Λυσίμαχο. Εκεί του εκθέτει τις απόψεις του για την όλη κατάσταση. Τα γυναικόπαιδα αναπέμπουν δέηση στο Θεό. Τελικά αποφασίζεται η Έξοδος, ενώ οι άρρωστοι οι γεροντότεροι μένουν πίσω για να τιναχθούν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους. Ο Νικήρατος σχεδιάζει την φυγή της κόρης του και του γιου του με τον Λυσίμαχο. Τελικά η κόρη του αποφασίζει να μείνει μαζί του: επιλέγει την αυτοθυσία.

Η Καΐρη συμπυκνώνει τις έξι μέρες της πολιορκίας σε έξι ώρες. Περιγράφει πώς και γιατί ο Χρήστος Καψάλης (ο Νικήρατος στο έργο), επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά, έβαλε φωτιά και αυτοπυρπολήθηκε μαζί με άλλους 400 άνδρες και γυναίκες. Η δραματική σύγκρουση του έργου φωτίζει το δίλημμα των Ελλήνων μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, της Δύσης και της Ανατολής. Το έργο εκτυπώθηκε ανώνυμα, όπως και όλα τα άλλα έργα της Καΐρη, στο Ναύπλιο το 1826. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και αργότερα, σε πολλές ακόμη πόλεις με μεγάλη επιτυχία.

Η δική μας έξοδος ξεκινά σήμερα από το Θέατρο Τέχνης στις 18.30 νταν!

Νικήρατος
Σκηνοθεσία:
Αναστασία Κουμίδου
Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τσιτσάκης, Δημήτρης Μακρής, Νέλη Αλκάδη
Πού: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 18.30
Τιμές εισιτηρίων: 5€


 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Τοπαλίδου: Εντυπωσίασε με τον χορό της σε επίδειξη μόδας

Η σύζυγός του Νίκου Κουρή φορούσε ένα κίτρινο μάξι φόρεμα

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

CELEBS

Διαζύγια διασήμων: Zευγάρια που έβγαλαν ανακοίνωση για τον χωρισμό τους

Όταν Μενεγάκη-Λάτσιος, Σκορδά-Λιάγκας, Λασκαράκη-Τσιμιτσέλης έγιναν... τέως