Σήμερα γνωρίζουμε την μητέρα της Ποίησης - AllYou.gr

Search

Σήμερα γνωρίζουμε την μητέρα της Ποίησης

Θα την κρατήσουμε κοντά μας σα… Φυλαχτό.

09 Οκτωβρίου 2016

Όχι, δε θα σου κάνουμε καμία σπουδαία εισαγωγή για τη σημερινή μας πρόταση - άλλωστε δεν τη χρειάζεται. Θα αρκεστούμε μόνο στο να σου πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μας μυθιστορήματα -και για έναν από τους πλέον αγαπημένους μας συγγραφείς- και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σου.

Ο  λόγος για το «Φυλαχτό» του Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο (θα τον ξέρεις ως το συγγραφέα του μέγα έπους «2666»). Τι συμβαίνει σε αυτό; Η Αουξίλιο Λακουτύρ είναι παγιδευμένη. Επί δώδεκα ημέρες κρύβεται στις γυναικείες τουαλέτες της Σχολής Φιλοσοφίας και Φιλολογίας όταν η αστυνομία καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, στο Μεξικό, τον Σεπτέμβριο του 1968. Εκεί θα μείνει κλεισμένη για κάμποσες μέρες και σε αυτό το διάστημα οι τουαλέτες θα μετατραπούν σε ένα τούνελ στο χρόνο, μέσα από το οποίο θα δει τα χρόνια που έζησε στο Μεξικό και τα χρόνια που θα ζήσει. Κοιτάζει το πάτωμα και αρχίζει ένα παραληρηματικό παραμύθι: η Αουξίλιο η μητέρα της Ποίησης του Μεξικού.

Παραισθησιογόνο και μαγευτικό μωσαϊκό αγάπης, θανάτου, ποτού και εξαθλίωση, αυτό το έντονα ηλεκτρισμένο, πρωτοπρόσωπο  μυθιστόρημα είναι ένα δυνατό ρεύμα συνείδησης μέσα στο οποίο οι ποιητές του Μεξικού οργίζονται και περιδινούνται. Γεμάτο άγριες, σκοτεινές, λογοτεχνικές προφητείες, ηρωικούς ποιητές, τρελούς ποιητές, καλλιτέχνες «πνιγμένους από τη λαμπρότητα της νιότης"» η παθιασμένη αφήγηση της Αουξίλιο -ταυτόχρονα σπαρακτική και λυρική- κατακλύζεται από την ουσία της τέχνης του Μπολάνιο.

Εμείς λοιπόν σήμερα το (ξανα)διαβάζουμε και σου το προτείνουμε  για να το κρατήσεις κι εσύ σα Φυλαχτό.

Φυλαχτό
του Ρομπέρτο Μπολάνιο
(μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος)
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΆγραΑκολούθησε το allyou στο Instagram!