Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Υδρόγειος ή υπόγειος;

Σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο, ο κόσμος που αξίζει να γνωρίσουμε είναι υπόγειος.


Φύλλις Νικολάου

«Παρουσιάζω τον κόσμο μ' ένα διαφορετικό βλέμμα από ό,τι μας έμαθαν στο σχολείο ή στο στρατό. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει την κοινωνία με το δικό του βλέμμα. Προσωπικά, με ενδιαφέρει περισσότερο ο Διάβολος παρά ο Θεός», είχε κάποτε δηλώσει ο Ηλίας Πετρόπουλος.

Πολέμιος της νέο-ελληνικής κυρίαρχης ιδεολογίας και έχοντας τον τίτλο του πρώτου λαογράφου του περιθωρίου της Ελλάδας, ο Ηλίας Πετρόπουλος υπήρξε ένας από τους αυθεντικότερους και ασυμβίβαστους διανοουμένους της μετά-πολεμικής Ελλάδας. Έχοντας απογοητευτεί από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, έπειτα από διώξεις και φυλακίσεις επί χούντας, ο συγγραφέας μετοίκισε στο Παρίσι όπου και πέθανε.

Για να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την εμβληματική, ασυμβίβαστη, και «υπόγεια» προσωπικότητα, απόψε θα κατέβουμε στο Cinemarian στο Κουκάκι για να παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε εκείνον. Το «Ένας Κόσμος Υπόγειος» ξεκινά με τη συνάντηση της Καλλιόπης Λεγάκη, σκηνοθέτιδας της ταινίας, με τον Πετρόπουλο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας  για να του πάρει μια συνέντευξη λίγο καιρό πριν πεθάνει από καρκίνο τον Σεπτέμβριο του 2003. Μέσα από αυτήν, ο Πετρόπουλος μας ταξιδεύει σε άγνωστα τοπία της παράδοσης και της ελληνικότητάς μας και μας γνωρίζει με όλους αυτούς τους ανθρώπους του κοινωνικού υπογείου που κυριάρχησαν στα βιβλία του.


Μην το χάσεις – τα λέμε εκεί στις 21.00 νταν!

«Ένας Υπόγειος Κόσμος»
Σκηνοθεσία:
Καλλιόπη Λεγάκη
Πού: Cinemarian, Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, Κουκάκι
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος: 3€

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Η γκαλερί Sianti παρουσιάζει: «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ρόλος των γυναικών κατά την επανάσταση του 1821

Τιμάμε την αυριανή εθνική επέτειο παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό βίντεο-μάθημα με τη φροντίδα του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά