Σήμερα το ρίχνουμε στην… απατεωνιά - AllYou.gr

Search

Σήμερα το ρίχνουμε στην… απατεωνιά

Παρακολουθούμε τον απολαυστικό Ταρτούφο του Μολιέρου στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

12 Οκτωβρίου 2016
Συντάκτης : Φύλλις Νικολάου

Ειλικρινής ή ψεύτης; Ενάρετος ή αμαρτωλός; Τίμιος ή… Ταρτούφος; Όχι, δεν ξεχάσαμε ποιο  είναι το αντίθετο της λέξης «τίμιος». Απλά, πρόσφατα μάθαμε το όνομα «Ταρτούφος» να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας ως συνώνυμο της λέξης «απατεώνας».  Αιτία πίσω από αυτήν την εξύψωση εν λόγο ονόματος με την μπαγαποντιά είναι το ομώνυμο έργο του Μολιέρου, το οποίο σε προσκαλούμε να παρακολουθήσεις μαζί μας απόψε.

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως  υπέρμαχος της ενάρετης ζωής , φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Παρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οικογένειας, Οργκόν. Παρά τις εκκλήσεις των υπολοίπων μελών της οικογένειας που προσπαθούν να τον πείσουν ότι ο Ταρτούφος είναι κατ’ επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας. 

Είναι τελικά ο Ταρτούφος επικίνδυνος όπως τον περιγράφουν ή είναι ένας κοινός απατεώνας που είχε την «ατυχία» να πέσει μέσα στο λάκκο των λεόντων, σε μια οικογένεια που είναι και οι ίδιοι θιασώτες μιας υποκριτικής στάσης ζωής; Μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και ο Οργκόν δεν είναι ένα αφελές υποχείριο, αλλά έχει έναν άλλο λόγο που επέτρεψε στον Ταρτούφο να αναστατώσει την οικογένειά του; 

Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο που η λογοκρισία της εποχής του κράτησε μακριά από τη σκηνή επί πέντε χρόνια. Χρειάστηκε τη στήριξη του βασιλιά Λουδοβίκου XIV, για να καταφέρει παιχτεί και να γνωρίσει τελικά πρωτοφανή επιτυχία. Φέτος το χειμώνα το απολαυστικό έργο του Μολιέρου αναβιώνει στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη.

Θα σε δούμε εκεί!

Ταρτούφος ή Οι απατεώνες
Μετάφραση:
 Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας
Παίζουν οι: Αιμίλιος Χειλάκης , Άλκις Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου , Αθηνά Μαξίμου, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Λιάντος, Τσιμάρας Τζανάτος, Φραγκίσκη Μουστάκη
Πού: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 18.00
Τιμές εισιτηρίων: Από 16€
Πληροφορίες: 2103636144Ακολούθησε το allyou στο Instagram!