Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ένα βράδυ στο Μαρούσι...

... προσγειώνονται ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Γιούρι Γκαγκάριν. Μαζί τους ένας σκηνοθέτης (ο Νίκος Περάκης) και ένας δημοσιογράφος (ο Μάκης Προβατάς).


Φύλλις Νικολάου

Σου έχουμε πάρει τα αυτιά για αυτό το βιβλίο αλλά μόνο γιατί το λατρέψαμε. Ο λόγος για το «Γκαγκάριν-Ο κόσμος από χαμηλά» (Εκδόσεις Οξύ) του χαρισματικού Πέτρου Τατσόπουλου. Τι συμβαίνει σε αυτό; Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. 

Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι τέσσερις δεκαετίες αργότερα –κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο– ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cult όσο και από την trash σκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.

Το συναρπαστικό non fiction novel του Πέτρου Τατσόπουλου έχει ως πόλο έλξης το «Gagarin 205», το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία.  Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης– μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. 

«Ο πολιτισμός μας είναι ένα χαρμάνι και εμείς είμαστε αποτελέσματα του», υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου. Έτσι, μάς χαρίζει μια νοσταλγική ματιά στην εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το «Θεώρημα του Παζολίνι».

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του «Γκαγκάριν», απόψε ο Πέτρος Τατσόπουλος θα παρουσιάσειτο βιβλίο του στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου & Πολιτισμού «Αμαρυσία (Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27). Ενας ακόμα λόγος για να έρθεις στην παρουσίαση  είναι οι δυο άνθρωποι που θα μιλήσουν  μαζί με τον συγγραφέα,για  το «Γκαγκάριν»:  ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Αν δεν είσαι εκεί, θα χάσεις την..απογείωση.

Τα λέμε εκεί, λοιπόν στις 19.30 ακριβώς!

Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά*
του Πέτρου Τατσόπουλου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
: Νίκος Περάκης και Μάκης Προβατάς
Πού: Κέντρο Τέχνης, Τύπου & Πολιτισμού «Αμαρυσία», Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27, Μαρούσι
Ώρα έναρξης: 21.00

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το STAGES A/LIVE παρουσιάζει τη Σtella στο Onassis Channel στο YouTube

Μη χάσεις την ψηφιακή πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.