Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα παρακολουθούμε ένα διαφορετικό road movie

Κατεβαίνουμε στον Κεραμεικό και παρακολουθούμε το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα.


Φύλλις Νικολάου

Ξέρεις τι μας στεναχωρεί πολύ; Η ελλιπής γνώση μας για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Ευτυχώς για εμάς, ο τεχνοχώρος Φάμπρικα στον Κεραμεικό σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο παρουσιάζουν μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες σύγχρονων Ελλήνων σκηνοθετών στο mini cinema του χώρου.

Απόψε λοιπόν θα σου δώσουμε ραντεβού εκεί για να παρακολουθήσουμε στη μεγάλη οθόνη ένα συγκινητικό θαλάσσιο road movie, το «Forget me not» του Γιάννη Φάκγρα. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Άλεξ, ένας δύτης, βρίσκεται πολύ καιρό στη Νέα Ορλεάνη, όπου δουλεύει τα βράδια σε ένα μπαρ και ζει μια ζωή χωρίς σκοπό, αλλά κι χωρίς να κάνει κάτι να ξεφύγει από αυτήν. Στην Ελλάδα τον περιμένει η Δάφνη, η αγαπημένη του, που του είναι μεν αφοσιωμένη, αλλά συγχρόνως τον προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχουν Πηνελόπες πια» και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει να επιστρέψει.  Μια μέρα ο Άλεξ δέχεται μια κλήση για δουλειά και αποφασίζει να τη δεχτεί. Από εκεί ξεκινάει ένα ταξίδι, με αρχικό προορισμό την Αλάσκα και μετά τον Βερίγγειο Πορθμό, στο Β. Ειρηνικό, που δίνει αφορμή για προβληματισμό και συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά η Δάφνη, η γυναίκα που ο Άλεξ αγαπά αλλά φαίνεται να μην μπορεί να προσεγγίσει, ξεκινά το δικό της μακρινό ταξίδι, καθώς αποφασίζει να πάει να τον βρει. Το πού θα καταλήξουν τα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταξίδια τους και η συνάντησή τους δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Η ταινία πήρε τον τίτλο της από το λουλούδι-σύμβολο της Αλάσκας, το forget me not (μη με λησμόνει). Είναι μια μορφή Οδύσσειας, αντίστροφη κατά κάποιο τρόπο, καθώς ο ήρωας ξεκινά από ένα πολύβουο λιμάνι, όπου ζει μια χαλαρή ζωή, για να καταλήξει στην άγρια και παγωμένη θάλασσα του αμερικανικού βορρά. Όπως λέει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, η ομηρική Οδύσσεια υπήρξε μία από τις επιρροές του, όπως και τα μυθιστορήματα θαλασσινής λογοτεχνίας, αλλά και η εξαιρετική ταινία του Σων Πεν «Ταξίδι στην Άγρια Φύση». Παράλληλα, μεταφέρει και προσωπικές του εμπειρίες από τη ζωή του στην Αμερική, την ψυχοσύνθεση του μετανάστη, που χάνεται ανάμεσα στην καθημερινότητά του και τη νοσταλγία για την πατρίδα και τις ρίζες του, που εδώ εκπροσωπεί η Δάφνη, που μαζί της ο Άλεξ μιλά ελληνικά και ξεκινάει από την Ελλάδα για να τον βρει.

Η προβολή θα γίνει παρουσία των δημιουργών τους, οι οποίοι μετά το τέλος της ταινίας, θα είναι στη διάθεσή μας για ερωτήσεις και συζήτηση.

Εμείς λοιπόν δε θα λησμονήσουμε να είμαστε εκεί απόψε – θα σε περιμένουμε!

Σύγχρονοι Έλληνες Σκηνοθέτες στον Κεραμεικό
Forget me not
Σενάριο-Σκηνοθεσία:
Γιάννης Φάγκρας
Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Ηλίας Μωραΐτης, Thor Gouker, Bria Hobgood
Πού: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγ. Αλεξάνδρου 125, Κεραμεικός
Ώρα έναρξης: 20.30
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες: 2103411651

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Η γκαλερί Sianti παρουσιάζει: «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ρόλος των γυναικών κατά την επανάσταση του 1821

Τιμάμε την αυριανή εθνική επέτειο παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό βίντεο-μάθημα με τη φροντίδα του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας