Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Απόψε ταξιδεύουμε για Βερολίνο

Όχι, δε φεύγουμε μακριά σου: επισκεπτόμαστε την έκθεση της Λουκίας Ρίτσαρντς «Βερολίνο: Τέλος εποχής» στο φουαγιέ του Τριανόν.


Φύλλις Νικολάου

Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της σύγχρονης ιστορίας περιγράφει η εικαστικός Λουκία Ρίτσαρντς με έργα από τρεις δεκαετίες που εκθέτει στο φουαγιέ του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων, Τριανόν .

Από τις μεταβολές που επήλθαν στην πόλη μετά την πτώση του Τείχους μέχρι την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση, η Ρίτσαρντς, μέσα από την έκθεσή της «Βερολίνο: Τέλος εποχής» (1989-2016), καταγράφει την αλλαγή στην ταυτότητα της πόλης από ανοικτή πληγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μητροπολιτική πρωτεύουσα και στόχο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τα εικαστικά της μέσα είναι η φωτογραφία, το κολάζ, το ύφασμα και το κόσμημα. Η Ρίτσαρντς επιχειρεί ταυτόχρονα μία άτυπη αναδρομή σε τάσεις που χαρακτήρισαν το έργο εικαστικών της γενιάς της, σκιαγραφώντας τη μετάβαση από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από την εξειδίκευση σε ένα κλάδο στη μίξη των τεχνών, ώστε να προβληθεί μία πολιτική θέση, μία στάση ζωής , ένα «artist’s statement» που ορίζει πλέον ολόκληρο το βίο.

Στην περίπτωση της Ρίτσαρντς, η εικαστικός θα υπερβεί τα φωτογράμματα που φτιάχνει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην απομόνωση του σκοτεινού θαλάμου της και θα ανοίξει την πόρτα στον κόσμο καλώντας τους θεατές των θεατρικών περφόρμανς της να χαράξουν με μέσο τη βελόνα τις δικές τους σκέψεις πάνω στις γιγαντιαίες ταπισερί της.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εικαστικός οργώνει με τα πόδια το Βερολίνο και καταγράφει με μία αναλογική κάμερα τις όψεις μίας πόλης σε διαρκή μεταλλαγή. Τα χθεσινά είδωλα ρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας, νέα γεννιούνται για να ανακυκλωθούν σε έναν ιδεολογικό πολτό.

Δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες, τολμώντας παράδοξους συσχετισμούς εικόνας και κειμένου και ενδύοντας τη μεταμοντέρνα χυδαιότητα με το μανδύα της αυτεπάγγελτης ειρωνείας, η Ρίτσαρντς καλεί τους θεατές να παρατηρήσουν έναν κόσμο σε μετάβαση και να κοιτάξουν αυτό που είναι εδώ.

Απόψε λοιπόν θα σε περιμένουμε στο Τριανόν

Βερολίνο: Τέλος εποχής (1989-2016)
της Λουκίας Ρίτσαρντς
Πού:
Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 στο ύψος της Πατησίων
Ώρες λειτουργίας: 20.00-22.00
Πληροφορίες: 2108215469

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Η γκαλερί Sianti παρουσιάζει: «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ρόλος των γυναικών κατά την επανάσταση του 1821

Τιμάμε την αυριανή εθνική επέτειο παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό βίντεο-μάθημα με τη φροντίδα του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου