Σήμερα μπαίνουμε στον υπόγειο κόσμο του Ντον Ντελίλο - AllYou.gr

Search

Σήμερα μπαίνουμε στον υπόγειο κόσμο του Ντον Ντελίλο

Πώς; (Ξανα)Διάβαζουμε το εμβληματικό μυθιστόρημα του αγαπημένου (μας) αμερικανού συγγραφέα.

15 Ιανουαρίου 2017

Σήμερα όλα και τελειώνουν με τον αγαπημένο μας Ντον Ντελίλο και το βραβευμένο μυθιστόρημά του «Υπόγειος Κόσμος». Χάρη σε αυτόν, άλλωστε, θα βρεθούμε σε έναν περίφημο αγώνα μπέηζμπολ στη Νέα Υόρκη του 1951 ανάμεσα στους Τζάιαντς και τους Ντότζερς. Η βολή του Μπόμπυ Τόμσον διαπλέκεται στο μυθιστόρημα με το παρασκήνιο του ψυχρού πολέμου, με τις πυρηνικές δοκιμές και τα απόβλητα κάθε είδους. Κεντρικό πρόσωπο ο Νικ, άλλοτε φανατικός οπαδός των Ντότζερς και νυν ιδιοκτήτης της μυθικής μπάλας του μπέηζμπολ. Γέννημα-θρέμμα του Μπρονξ, αδυνατεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, αλλά και να το κατανοήσει. Η προσπάθειά του να ξαναφτιάξει μια ταυτότητα μέσα σ' αυτόν τον παράξενο νέο κόσμο χτίζει το πολυδιάστατο μυθιστόρημα που έκανε τη διεθνή κριτική να παραλληλίσει τον ΝτεΛίλλο με τον Μπαλζάκ και τον Μέλβιλ.

Όσο προχωράει η αφήγηση, στην οποία πραγματικά πρόσωπα, όπως ο Φράνκ Σινάτρα και ο Έντγκαρ Χούβερ, αναμειγνύονται αριστοτεχνικά με τους μυθιστορηματκούς ήρωες, τόσο ο αναγνώστης οδηγείται στον υπόγειο κόσμο της Νέας Υόρκης και της αμερικανικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που φαίνεται καθαρότερα στο φως όχι αυτών που δημιουργεί και παράγει αλλά αυτών που απορρίπτει και αποβάλλει.

Ο «Υπόγειος κόσμος» (1988) θεωρήθηκε ομόφωνα από την κριτική ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ντον Ντελίλο.  Το 2000, μάλιστα, o «Υπόγειος κόσμος» απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ως το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο των τελευταίων ετών. Όλα τα μοτίβα των προηγούμενων μυθιστορημάτων του (η τεχνολογία, η μαζική κουλτούρα και η απεγνωσμένη αναζήτηση νοήματος στον ορίζοντα της πυρηνικής απειλής) συναιρούνται και κορυφώνονται στον «Υπόγειο κόσμο», ώστε να συγκροτήσουν ένα αληθινό έπος, το έπος της αμερικανικής ιστορίας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.

Υπόγειος Κόσμος
του Ντον Ντελίλο
(μετάφραση: Έφη Φρυδά)
Κυκλοφορεί από το Βιβλιοπωλείον της ΕστίαςΑκολούθησε το allyou στο Instagram!