Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ραντεβού με την κόλαση

Το "Κεκλεισμένων των Θυρών", έργο-σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, κάνει πρεμιέρα απόψε στο ΠΚ.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Τι είναι “κόλαση” σε αυτή τη ζωή και τι θα κάναμε για να διεκδικήσουμε τον δικό μας επί γης “παράδεισο”; Αυτές οι ερωτήσεις, είναι πολύ πιθανό να μπούνε απόψε στο μυαλό μας, καθώς θα παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα της ιλαρής τραγωδίας "Κεκλεισμένων των Θυρών" του Ζαν Πωλ Σαρτρ, στο θέατρο ΠΚ. 

Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου που όμως διατηρεί τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Σαρτρ αναδεικνύοντας τα νοήματα του κειμένου και τους υπαινιγμούς του συγγραφέα. Παίζουν οι ηθοποιοί Βαλίσια Βύζα, Έλενα Θωμοπούλου και Απόστολος Χατζής, σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Την ολοκαίνουρια μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Βαμβούκος και την πρωτότυπη μουσική ο Gautier.

Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του έργου (Γκαρσέν, Ινές, Εστέλ) συναντιούνται μετά θάνατον, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο απροσδιόριστο, κατά τ’ άλλα οικείο, για να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, να ομολογήσουν πως έχουν υπάρξει θύτες και θύματα την ίδια στιγμή, και τελικά να διαπιστώσουν πως θα είναι έρμαια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης εις το διηνεκές.

Με αυτόν το τρόπο ο Σαρτρ επιθυμεί να φέρει στο φως το θέμα των προσωπικών επιλογών και τη χάραξη μιας ηθικής που συμφωνεί με αυτές, όσο ο άνθρωπος ζει και έχει τη δυνατότητα να πλάθει την πραγματικότητά του. Θίγει το θέμα του “καθωσπρεπισμού” και της υποκρισίας, αλλά συγχρόνως και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως προκαλεί η αλήθεια. Ανοίγει επί σκηνής έναν διάλογο αντικρουόμενων θέσεων που οδηγεί τους χαρακτήρες του έργου σε “αδιέξοδο”, προσκαλώντας έτσι τους θεατές να πάρουν θέση σε σχέση με τα “αδιέξοδα” της δικής τους ζωής κάνοντας τις επιλογές τους πράξη στο παρόν.

Το “Κεκλεισμένων των Θυρών” (Huis Clos), το πιο πολυπαιγμένο θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ, το οποίο γράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε το 1944, παραμένει χαρακτηριστικά επίκαιρο λόγω του θεματικού του άξονα σχετικά με τη γνώση του εαυτού μέσω του άλλου. Είναι το έργο από το οποίο προέκυψε η περίφημη ρήση «η κόλαση είναι οι άλλοι», καθώς οι ήρωες του περνούν από το ασυνείδητο στο συνειδητό. 


INFO

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο 21:30 & Κυριακή 18:30 
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα Τηλ.: 210 9011677 
Γενική Είσοδος: 12€ 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Περιλήψεις επεισοδίων 66 – 67 για 18 – 19 Μαρτίου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Γυναίκες επί Σκηνής: Για την Ημέρα της Γυναίκας, Συγγραφείς διαβάζουν έργα τους

Η Θράκα και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών Η Φωνή της, 8/3 στο Altai

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;