Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα κάνουμε βουτιά στις σελίδες των αδερφών Καραμαζόφ

Μιλάμε για τον έρωτα και τον θάνατο στη ζωή και στην τέχνη, στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. 


Μαριέτα Χριστοπούλου

Σήμερα λέμε να πάρουμε ένα από τα πολυδιαβασμένα βιβλία τις παγκόσμιας λογοτεχνίας και με τη βοήθεια δύο ψυχιάτρων, να βουτήξουμε στις σελίδες του και να προβληματιστούμε για τον έρωτα και τον θάνατο.

«Αδερφοί Καραμαζόφ», λοιπόν, και φύγαμε για το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη στογγυλή τράπεζα του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Με αφετηρία τοη φράση του Φιοντόρ Ντοσττογιέφκσι «κόλαση είναι το μαρτύριο τού να μην αγαπάει κανείς», η ακροβασία της ψυχής μεταξύ φωτός και σκότους, θα μπει στο επίκεντρο. Εισηγητές θα είναι ο Δημήτρης Κυριαζής, M.D., PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS και ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Καθηγητής Ποιμαντικής τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. Το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A, ArT psy, ECPh.

Στην εισήγησή του ο Δημήτρης Κυριαζής θα επιχειρήσει μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, εστιασμένη στο μύθο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή αλλά και στον έρωτα και τον θάνατο- δύο έννοιες βροντερά παρούσες στο συγκεκριμένο βιβλίο. 

Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: «Ο Έρωτας και ο θάνατος, το μίσος και ο φθόνος, η ψυχική ασθένεια, η αγάπη και η υπέρβαση, το έλεος και ο σαδισμός, ο έρωτας και η αγάπη των ηρώων του έργου (ανδρών και γυναικών), σε διάφορες εκδοχές υφαίνουν το καμβά της αφήγησης του έργου. Οι εκδοχές αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογένειας Καραμαζόφ, όπως και στις σχέσεις των ηρώων, ιδία των ανδρών μεταξύ τους, στην σχέση τους με τον Θεό, την γυναίκα, το χρήμα και την ιδεολογία[…]. Η ομιλία δίδει έμφαση στην κατανόηση του χαρακτήρα του Ιβάν (ο πρωτότοκος γιος) και του προσωπικού του ασυνειδήτου, ενός πολύ κοινού τύπου ανθρώπου και στις ημέρες μας, που αδυνατεί να αγαπήσει». 

Ο π. Αυγουστίδης, πάλι, θα εστιάσει στην απελευθερωτική δύναμη της Αλήθειας: «Η κριτική που ασκεί ο Ντοστογιέφσκι στις συνέπειες που έχει η αλλοίωση της αλήθειας ως πρότασης ζωής φθάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και αποκαλύπτει την απολύτως επίκαιρη τραγικότητα του κοινού και του ατομικού βίου. Προφητικά, προαναγγέλλει πώς δια στόματος διαφόρων κοσμικών ή θρησκευτικών «ιεροεξεταστών» θα ζητιέται από την Εκκλησία να αυτοπεριοριστεί σε σύστημα φιλοσοφικών και κοσμοθεωρειακών αρχών ή απλώς ηθικών αξιών, υποδεικνύοντας παχυλή άγνοια περί των οντολογικών Της προϋποθέσεων και του ουσιαστικού νοήματος της ύπαρξης και της παρουσίας Της στη ζωή του κόσμου, πράγματα τα οποία και η ίδια δείχνει κάποτε να αγνοεί […].Όμως, οι άνθρωποι παραμένουν ζωντανές ανθρώπινες μαρτυρίες, που κρύβουν συσκοτισμένη τη δύναμη της Αλήθειας μέσα τους, χωρίς να συνειδητοποιούν τι βράχους μπορεί να σπάσει αυτή η δύναμη αν την ελευθερώσουν. Και τι λύτρωση μπορεί να φέρει αυτή η, συνήθως αθόρυβη, έκρηξη. Πώς μπορεί ο έρωτας να σώζει την ελπίδα και η ζωή να νικά τον θάνατο».

INFO

«Έρωτας και θάνατος στους «Αδερφούς Καραμαζόφ»
Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206 
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30) 
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών) 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ