Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων σε μια κωμική όπερα

Σήμερα (26/10) θα δούμε την παράσταση "Έτσι κάνουν όλες", στο Θέατρο Ολύμπια.


Γεωργία Κοντού

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1790 είχε ξεσηκώσει τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης  και συνέχισε να θεωρείται τολμηρή και στον 19ο αιώνα. Ο λόγος για τη δίπρακτη κωμική όπερα του Μότσαρτ "Έτσι κάνουν όλες", με θέμα την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων και ειδικά τη συζυγική αφοσίωση, που παρουσιάζεται απόψε (26/10) και για λίγες ακόμη παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια.

Ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά έργα του ρεπερτορίου, πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε μετά τους Γάμους του Φιγκαρό και τον Ντον Τζιοβάννι. Κεντρικός ήρωάς του, ο έμπειρος κυνικός φιλόσοφος Ντον Αλφόνσο, ο οποίος βάζει στοίχημα με τους νεαρούς ερωτευμένους Φερράντο και Γκουλιέλμο πως αν ακολουθήσουν τις υποδείξεις του, θα τους αποδείξει ότι οι αγαπημένες τους Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλλα δεν είναι πιστές. Και κάπως έτσι... μας βγήκε η ρετσινιά. Πάντως το συγκεκριμένο έργο θεωρείται κάτι περισσότερο από μια κωμωδία: Έχει θεωρηθεί ως μια προχωρημένη ανάγνωση της ανθρώπινης φύσης, που προσεγγίζει με τόλμη το ζήτημα της απιστίας στο πλαίσιο της προοδευτικής ρητορικής του Διαφωτισμού. Η παραγωγή είναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και Ζαν Κριστόφ Σαρρόν. Σκηνοθετεί η Ροδούλα Γαϊτάνου.

Στις 26, 31/10 και 1, 2, 8, 9/11 στο Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, τηλ. 210 3662100, www.nationalopera.gr

Στη φωτό: μακέτα σκηνικών του Γιώργου Σουγλίδη

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30