Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα (28/11) θα πάμε σε μια έκθεση εμπνευσμένη από το σκάνδαλο ενός παρθεναγωγείου του 1900

"Γιατί ποτέ δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά", του Αλέξανδρου Ψυχούλη.


Γεωργία Κοντού

Το 1908 συντελέστηκε ένα μεγάλο παιδαγωγικό πείραμα: ιδρύθηκε το Ανώτερο Παρθεναγωγείο Βόλου, που οι μέθοδοί του περιλάμβαναν τακτικούς περιπάτους στο ύπαιθρο, μάθημα χωρίς βιβλία και κυρίως χρήση της Δημοτικής γλώσσας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη νεαρή ηλικία του άντρα διευθυντή του Αλέξανδρου Δελμούζου, σκανδάλισαν την κεφαλή του κλήρου που με μόχλο μια λαϊκίστικη εφημερίδα της επιρροής του φανάτισε μια θρησκόληπτη μερίδα της κοινωνίας του Βόλου. Το αποτέλεσμα ήταν το σχολείο να κλείσει βίαια τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του και ο Δελμούζος να κατηγορηθεί για διαφθορά ηθών, διδασκαλία του σοσιαλισμού και της αθεΐας. Τα πρακτικά που έχουν σωθεί από τη δίκη που ακολούθησε αποκαλύπτουν μια σειρά τραγελαφικών καταθέσεων πλημμελούς γνώσης χειρισμού της καθαρεύουσας της οποίας υπεραμύνονται.

Αυτό το πραγματικό γεγονός μελέτησε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης σε ένα τρίπτυχο έργων φτιαγμένα με τεχνική πλεξίματος κορδονιών που έχει χρησιμοποιήσει και σε προηγούμενες δουλειές του. Παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στην γκαλερί A.Antopoulou, μαζί με ένα βίντεο ερμηνευμένων αποσπασμάτων από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας του Δελμούζου, στην πρώτη ουσιαστικά δίκη που έγινε για το Ελληνικό Γλωσσικό Ζήτημα, το 1914, ακριβώς εκατό χρόνια πριν. Οι κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της γλώσσας εμφανίζονται στο έργο του Ψυχούλη από το 1997, όταν ο εικαστικός βραβεύτηκε στη 47η Biennale της Βενετίας για το εμβληματικό του πλέον "Black Box".

Έως τις 24/01/15 στην A. Antonopoulou, Αριστοφάνους 20, Αθήνα, τηλ. 210 3214994, www.aaart.gr.

Ώρες λειτουργίας: Τε.-Παρ. 14-20.00, Σαβ. 12-16.00.

H γκαλερί θα παραμείνει κλειστή από 24/12 έως και 2/1/2015.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.