Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Οι New York Times φωτογραφίζουν τους πρόσφυγες του μέλλοντος

Άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ήδη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γνώρισέ τους μέσα από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ μοναδικό στο είδος του. 


Γωγώ Καρκάνη

Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως – ή ίσως και τα 200 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Οι λεγόμενοι κλιματικοί πρόσφυγες, που αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι και την πατρίδα τους όχι λόγω κάποιου πολέμου αλλά εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη, είναι ήδη πραγματικότητα, ωστόσο προς το παρόν δεν προστατεύονται από καμία διεθνή νομοθεσία.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν χάνουν μόνο τα μέσα βιοπορισμού και το σπίτι τους: χάνουν την ίδια τους την ταυτότητα στον άνεμο και την πλημμύρα, την άμμο και τη ζέστη», σχολιάζουν οι New York Times στο Climate Refugees, ένα TBook που μπορείς να κατεβάσεις από εδώ.

Οκτώ δημοσιογράφοι, συνεργάτες του παραπάνω αμερικανικού μέσου, ταξίδεψαν σε τέσσερις ηπείρους για να καταγράψουν από κοντά τις ιστορίες των πρώτων κλιματικών προσφύγων, διωγμένων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στη Λουιζιάνα, από την ανομβρία στη Δυτική Αφρική, από την τήξη των παγετώνων στην Αλάσκα. 

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια γεύση από αυτό το μοναδικό πρότζεκτ, που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της κλιματικής αλλαγής. 

climate_refugees1.jpg

Το σπίτι της 3χρονης Amiya Brunet στη Λουιζιάνα γεμίζει λάσπη σε κάθε καταιγίδα.

climate_refugees2.jpg

Στη Λουιζιάνα, η οικογένεια του 15χρονου Keyondre Authement ζει από το ψάρεμα.

climate_refugees3.jpg

Ο Hilton Chaisson, που μεγάλωσε δέκα παιδιά στη Λουιζιάνα, έχει περάσει όλη του τη ζωή εκεί και δήλωσε στους New York Times αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την πατρίδα του μέχρι να πεθάνει.

climate_refugees4.jpg

Μια οικογένεια μαζεύει κινόα στη Βολιβία, στην περιοχή της λίμνης Poopó που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας αλλά σήμερα έχει ξεραθεί.

climate_refugees5.jpg

Στο Kiribati, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα από 33 ατόλες, οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε κάθε πλημμύρα. Το μέλλον είναι δυσοίωνο για αυτή τη μικρή χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας