Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

O Τραμπ, οι καμήλες στη Μύκονο και ένα λεύκωμα

Πώς επιδεικνύει τον πλούτο του το «προνομιούχο» 1% του πλανήτη; 


Γωγώ Καρκάνη

Όταν ο μεγιστάνας David Siegel επιχείρησε να χτίσει στην Αμερική εν μέσω οικονομικής κρίσης το σπίτι των ονείρων του, ένα παλάτι-απομίμηση των Βερσαλιών, επέτρεψε στην Lauren Greenfield να κινηματογραφήσει την αποστολή του. Το υλικό που προέκυψε έγινε το ντοκιμαντέρ The Queen of Versailles (Η βασίλισσα των Βερσαλιών, 2012), που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς.

Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η κινηματογραφίστρια εστίαζε στην επίδειξη του πλούτου, στο κυνήγι του, και στις κιτς, έως και γκροτέσκες μορφές τους. Ντοκουμέντο, το καινούριο λεύκωμά της με τίτλο Generation Wealth, το οποίο συγκεντρώνει 500 ιλουστρασιόν πορτρέτα ανθρώπων όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά του κόσμου. 

Από τις σελίδες του Generation Wealth παρελαύνουν εξάχρονες διαγωνιζόμενες σε καλλιστεία, νεαρές καλλονές-τρόπαια εκατομμυριούχων αντρών, υπερήλικα party animals και έφηβοι που σκορπάνε δολάρια στις παραλίες της Καλιφόρνια. Ένα freak show ευμάρειας, που σε άλλες, πιο ευημερούσες εποχές απλά θα διασκέδαζε τους «λιγότερο προνομιούχους», σήμερα όμως γίνεται κόκκινο πανί.

Οι ήρωες της Generation Wealth, παρ' όλα αυτά, δεν προκαλούν φθόνο στους «λιγότερο προνομιούχους» αναγνώστες του λευκώματος, αυτούς δηλαδή που δεν ανήκουν στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ίσως γιατί η Greenfield έχει ενσωματώσει στις φωτογραφίες, δεξιοτεχνικά, αναφορές στο ψυχικό κόστος που συχνά συνοδεύει τα λαμπερά αποκτήματά τους. 

Στο πορτρέτο της Ilona Stolie, για παράδειγμα, το πρώην μοντέλο και νυν σύζυγος εφοπλιστή ποζάρει στο πολυτελές διαμέρισμά της στη Μόσχα φορώντας ένα πουλόβερ που γράφει «I’m a luxury», «Είμαι ένα αντικείμενο πολυτελείας», ένα ειρωνικό σχόλιο με το οποίο δείχνει να αναγνωρίζει ότι για τον άντρα της είναι ό,τι μια it bag για τις πλούσιες fashionistas.

Και αν αναρωτηθεί κάποιος ποια επικαιρότητα μπορεί να έχει στις μέρες μας ένα λεύκωμα για την επίδειξη πλούτου, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα χρυσοποίκιλτα γούστα του νέου πλανητάρχη. Ή, για να μην πάμε μακριά, στις καμήλες της Μυκόνου.

materialism750.jpg

Η Jackie Goldberg, 72 ετών, κέρδισε τον τίτλο της Μις Λος Άντζελες σε καλλιστεία ομορφιάς για γυναίκες τρίτης ηλικίας. Στην προετοιμασία για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, έκανε ενέσεις κολλαγόνου.

 

materialism2.jpg

Η 18χρονη Mijanou, που κέρδισε τον τίτλο Καλύτερο Κορμί στο Γυμνάσιο του Μπέβερλι Χιλς, κάνει κοπάνα από το σχολείο για να πάει στην παραλία με την παρέα της. Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, 1993.

 

materialism3.jpg

Ο 74χρονος μεγιστάνας David Siegel με τη 43χρονη γυναίκα του, Jackie, πρώην Μις Φλόριντα, στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού τους στη Φλόριντα, το 2009. Είναι οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ Η Βασίλισσα των Βερσαλιών.

 

materialism4.jpg

Η 42χρονη Susie, πρώην σύζυγος του μεγιστάνα των μίντια Ted Field, στο ιατρείο του αισθητικού της στην Καλιφόρνια το 2004. Έχει υποβληθεί σε δεκάδες πλαστικές στο πρόσωπο και το σώμα.

 

materialism5.jpg

Η Jackie Collins, συγγραφέας μυθιστορημάτων με τίτλους όπως Hollywood Wives και Hollywood Kids, στο γραφείο της στο Μπέβερλι Χιλς το 2012. Μέχρι το θάνατό της τα βιβλία της είχαν πουλήσει πεντακόσια εκατομμύρια αντίτυπα και η προσωπική αξία της ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια δολάρια.

 

materialism6.jpg

Ο Lil Pokeey με την τεράστια συλλογή του από sneakers, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες το 2005.

 

materialism7.jpg

Σαμπάνιες στην Ημέρα Γυναικών στις Ιπποδρομίες του Galway, στην Ιρλανδία, το 2008.

 

materialism8.jpg

Η 6χρονη Eden Woods, μετά τη νίκη της στα καλλιστεία «Νήπια και Τιάρες», που έγιναν στο Λος Άντζελες το 2011, εγκατέλειψε τους διαγωνισμούς ομορφιάς και αφοσιώθηκε στο πρώτο της μουσικό άλμπουμ και στο δικό της ριάλιτι σόου.

 

materialism9.jpg

Μασέλες που χρησιμοποιούνται σε παιδικά καλλιστεία.

 

IAM_00076447.jpg

Η Ilona Stolie, πρώην μοντέλο και νυν σύζυγος εφοπλιστή, με την κόρη της στο πολυτελές διαμέρισμά τους στη Μόσχα το 2012.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»