Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η χρονιά που έφυγε μέσα από 10 εικόνες του New Yorker

Τα στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι φωτορεπόρτερ του σχολιάζουν εύστοχα τα θέματα που απασχόλησαν μέσα στο 2017 τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.


Γωγώ Καρκάνη

Πόλεμοι και τρομοκρατικά κινήματα, ολοκληρωτικά καθεστώτα, κοινωνικές και οικολογικές κρίσεις, αλλά και έργα μυθοπλασίας που είτε είχαν γραφτεί στο παρελθόν και αποδείχτηκαν προφητικά είτε γράφτηκαν πρόσφατα καταφέρνοντας να συλλάβουν το πνεύμα της εποχής μας παρελαύνουν μέσα από τις εικόνες των φωτογράφων του New Yorker, οι οποίες επιλέχθηκαν εν είδει ρετροσπεκτίβας της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.

Πολιτική, κοινωνία, επιστήμη και τέχνη συνθέτουν το καλειδοσκόπιο του 2017 από τη σκοπιά του εμβληματικού αμερικανικού ειδησεογραφικού μέσου, που μας βοηθάει να θυμηθούμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αλλά και να ανακαλύψουμε γεγονότα που διέφυγαν της προσοχής μας.

Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις ωραιότερες και πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του 2017.
 

170918_r30545_rd.jpg

Μαθητές σε ορφανοτροφείο στη Βόρεια Κορέα. Ελάχιστες εικόνες έχουν διαρρεύσει στη Δύση από το ολοκληρωτικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, και η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές. Παρόλο που απέσπασαν το φλας του φωτογράφου του New Yorker που διέσχισε τα σύνορα της χώρας, εκείνος κατάφερε να κάνει μια πατέντα και να συνεχίσει να φωτογραφίζει.

 

170417_r29746.jpg
 

«Εντυπωσιακή Κασσάνδρα» χαρακτηρίζει το New Yorker τη Margaret Atwood, τη συγγραφέα του δυστοπικού μυθιστορήματος «The Handmaid’s Tale», το οποίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη κερδίζοντας τις εντυπώσεις και που θεωρήθηκε προφητικό.

 

171030_r30780.jpg

Στο Οχάιο (ΗΠΑ) οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών έχουν διπλασιαστεί από το 2010. Στη φωτό, ένα ζευγάρι θρηνεί την απώλεια του γιου του από ηρωίνη.

 

171120_r30938.jpg

To διοξείδιο του άνθρακα πλησιάζει σε καταστροφικά επίπεδα, προειδοποιεί το New Yorker σε ένα θέμα που εξετάζει πιθανούς τρόπους σωτηρίας του περιβάλλοντος – και του ανθρώπινου είδους. Η φωτογραφία που το εικονογραφεί φέρει την υπογραφή του Thomas Albdorf.

 

750.jpg

Ο Αχμέντ, που θεωρείται από την ιρακινή αστυνομία μαχητής του ISIS, ανακρίνεται βίαια έξω από τη Μοσούλη.

 

170403_r29648.jpg

Θα μπορούσε να προέρχεται από ταινία του Λάνθιμου, αλλά δυστυχώς είναι ένα υπαρκτό, ανεξήγητο φαινόμενο: στη Σουηδία, παιδιά προσφύγων που μαθαίνουν ότι οι οικογένειές τους θα απελαθούν, πέφτουν ξαφνικά σε κώμα. Το λεγόμενο «σύνδρομο παραίτησης» έχει παρατηρηθεί, στο παρελθόν, μόνο σε φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

 

171106_r30839.jpg

Ένα μικρό ουκρανικό εστιατόριο στο Ιστ Βίλατζ έχει κρατήσει αυτούσιο το εθνικό χρώμα των ιδιοκτητών του. Σε όλο τον κόσμο οι μετανάστες φτιάχνουν το μικρόκοσμό τους.

 

171211_r31104web.jpg 

Εικονογράφηση του διηγήματος του New Yorker «Cat Person», που περιγράφει το χρονικό ενός αποτυχημένου διαδικτυακού ραντεβού. Το κείμενο αυτό έγινε παγκοσμίως viral, ίσως γιατί μίλησε στις καρδιές πολλών γυναικών που παλεύουν ενάντια στις εμμονές και τις ενοχές τους. Τις ίδιες γυναίκες που εντάχθηκαν στο κίνημα «Me, too». H φωτογραφία είναι της Elinor Carucci.

 

171106_r30845.jpg

Μαχήτριες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων αγωνίζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Οι γυναίκες δεν εξαιρέθηκαν από αυτό τον πόλεμο.

 

171023_r30750.jpg
 

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά; Η τεχνολογία αποκτάει ευαισθησίες. Ένα ρομπότ μαδάει μαργαρίτες στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μπράουν. 


 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;