Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το δέντρο είχε τη δική του ιστορία

Τα ηλικιωμένα δέντρα έχουν εμπνεύσει θρύλους και συμβολισμούς με τη μεγαλειώδη εμφάνιση και τη μακροβιότητά τους. Το βέβαιο είναι ότι επιτελούν έναν πολύτιμο ρόλο στο οικοσύστημα.


Γωγώ Καρκάνη

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα δέντρα έχουν αποκτήσει βούληση, κίνηση, υπερδυνάμεις και έχουν αναδειχθεί σε μαγικά πλάσματα σε έργα φαντασίας όπως τα βιβλία του Τόλκιν (συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») αλλά και η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Μάρτιν.

Αν τα δέντρα μπορούσαν να μιλήσουν, θα μοιράζονταν μαζί μας τη σοφία που έχουν αποκομίσει από αιώνες, έως και χιλιετίες ζωής. 

Ακόμα κι έτσι όμως, όπως στέκουν ακίνητα στην καρδιά του δάσους, επιτελούν ένα ρόλο σπουδαίο για το οικοσύστημά τους, όπως μαθαίνουμε διαβάζοντας το ασυνήθιστης θεματικής μπεστ σέλερ του περιοδικού Der Spiegel, τη «Μυστική ζωή των δέντρων» του Peter Wohlleben, που κυκλοφορεί πλέον μεταφρασμένο και στα ελληνικά (εκδ. Πατάκη): 

«Η δρ Ζόι Λίντο από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ εξέτασε έλατα Sitka ηλικίας τουλάχιστον 500 ετών. Στα ηλικιωμένα αυτά δέντρα η ερευνήτρια εντόπισε μεγάλες ποσότητες βρύων στα κλαδιά και στις διχάλες τους. Στα πράσινα μαξιλαράκια είχαν εγκατασταθεί κυανοβακτήρια, που μάζευαν άζωτο από την ατμόσφαιρα και το μετέτρεπαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να το απορροφήσουν τα δέντρα. Το φυσικό αυτό λίπασμα ξεπλενόταν με τη βροχή, κυλούσε προς τα κάτω και ήταν πλέον στη διάθεση των ριζών. Συνεπώς, τα μεγάλα σε ηλικία δέντρα λιπαίνουν το δάσος και βοηθούν έτσι τα μικρά τους να κάνουν ένα καλύτερο ξεκίνημα. Διότι τα μικρά δεν έχουν ακόμα βρύα, μιας και τα τελευταία αναπτύσσονται πολύ αργά και εγκαθίστανται αρκετές δεκαετίες αργότερα».

Στο ίδιο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο έχει τον τίτλο «Τα δέντρα δεν κρύβουν τα χρόνια τους», μαθαίνουμε επίσης ότι ο φλοιός των δέντρων αποκτά ρυτίδες με το πέρασμα των δεκαετιών και πως η γήρανσή του επιταχύνεται από παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το δικό μας δέρμα.

Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, είναι ίσως το εύρημα της δρος Λίντο: ότι τα ηλικιωμένα δέντρα παράγουν λίπασμα για να ευδοκιμήσουν τα νεότερα μέλη της κοινότητάς τους. 

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να διδαχθούμε από τα δέντρα. Ας θαυμάσουμε παρακάτω μερικούς τέτοιους Μαθουσάλες της φύσης:

Πεύκο Bristlecone, ο μακροβιότερος οργανισμός στη Γη, ηλικίας άνω των 5.000 ετών:

trees5.jpg 

Ελιά, σύμβολο της σοφίας στην αρχαία Ελλάδα. Το συγκεκριμένο δέντρο, που βρίσκεται στην Κρήτη, εκτιμάται ότι έχει ηλικία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια:

trees10.jpg 

Αυτή η καστανιά, ηλικίας που ξεπερνά τα 4.000 έτη, λέγεται ότι είχε προσφέρει καταφύγιο σε μια βασίλισσα και τους ιππότες της στη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας:

trees4.jpg  

Boab Prison Tree, Αυστραλία. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο κοίλο δέντρο είχε χρησιμοποιηθεί το 1890 ως φυλακή για αυτόχθονες κατοίκους της ηπείρου:

trees750.jpg

To κυπαρίσσι Montezuma, του οποίου η ηλικία μπορεί να φτάνει τα 3.000 χρόνια, θεωρείται ιερό στο Μεξικό:
trees12.jpg

H επονομαζόμενη Μεγάλη Δρυς, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, στο βρετανικό Δάσος του Σέργουντ, λέγεται ότι ήταν η κρυψώνα του Ρομπέν των Δασών:

:trees3.jpg


 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.