Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς μπορεί ένα ταξίδι να σου αλλάξει τη ζωή;

Travel editors και συγγραφείς αποκαλύπτουν στο New York Times Magazine αποδράσεις που στην πραγματικότητα ήταν μεταβάσεις, καθώς άνοιξαν νέους ορίζοντες στο μυαλό τους.


Γωγώ Καρκάνη

Απόδραση σημαίνει ότι ξεφεύγεις για λίγο από την καθημερινότητά σου, ότι πατάς «παύση» για να επιστρέψεις μετά στο σημείο όπου είχες μείνει. 

Σε κάποια ταξίδια όμως δεν ταιριάζει αυτή η λέξη. Γιατί καθώς αλλάζουν τον τρόπο σκέψης σου, την οπτική σου, στην πραγματικότητα δεν είναι αποδράσεις αλλά μεταβάσεις, αφού γυρίζεις πίσω μεταμορφωμένος, κατά κάποιον τρόπο. 

Τέτοιες εμπειρίες αποκαλύπτουν πολυταξιδεμένοι ρεπόρτερ, φωτορεπόρτερ και συγγραφείς στη νέα, ειδική έκδοση του New York Times Magazine, που είναι αφιερωμένη στο ταξίδι.

Μεταφέροντάς μας από το Τόκιο της ταινίας «Χαμένοι στη Μετάφραση» μέχρι τοπία της Αιθιοπίας που μοιάζουν βγαλμένα από παραισθήσεις, μας συστήνουν εναλλακτικούς προορισμούς αλλά και εναλλακτικούς τρόπους να δούμε τον κόσμο και, τελικά, τον εαυτό μας. 


 

Ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων του «Χαμένοι στη μετάφραση»

tokyo.jpg

Οδηγός του φωτογράφου Alec Soth έγινε η ταινία της Σοφία Κόπολα η οποία αν και μας μεταφέρει στο μακρινό Τόκιο, είναι κυρίως ένα εσωτερικό ταξίδι. Ο Soth έμεινε στο Tokyo Park Hyatt, το ξενοδοχείο όπου εκτυλίσσεται το φιλμ, για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων προσκάλεσε μέσω του Craigslist κατοίκους της πόλης που φωτογράφισε και μέσα από τους οποίους, ουσιαστικά, ήρθε σε επαφή με την κουλτούρα της. Ανάμεσά τους, ένας σεφ σούσι, ένας μάστερ στην ιεροτελεστία του τσαγιού και ένας καθηγητής γιαπωνέζικων.


Η επιγεία κόλαση βρίσκεται στην Αιθιοπία

ethiopia2.jpg

Η έρημος Danakil της Αιθιοπίας (κεντρική φωτό), όπου επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, συνορεύει με ένα ενεργό ηφαίστειο και μια λίμνη λάβας. Σε αυτό το τοπίο, όπου τα ορυκτά συμμετέχουν σε ένα ψυχεδελικό παιχνίδι από ζωηρές κόκκινες, κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις, ο επισκέπτης νομίζει ότι ζει μια σειρά παραισθήσεων. 

 

Αναζητώντας το μυστηριώδες «συννεφόμουρο» στη Φινλανδία

finland.jpg

Κάθε καλοκαίρι όσοι κατοικούν στη Λαπωνία βόρεια του Αρκτικού Κύκλου επιδίδονται σε ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού, αναζητώντας ψευδόμουρα ή κλάουντμπερις ή «συννεφόμουρα», όπως θα μπορούσαμε να τα αποδώσουμε με μεγάλη ελευθερία. Ωριμάζουν στην άγρια φύση και παραμένουν βρώσιμα μόλις για τρεις εβδομάδες. Σε μια τέτοια εξόρμηση βρέθηκε και η φωτογράφος Kirsten Luce, η οποία είχε την ευκαιρία να γευτεί, τελικά, το μυστηριώδες ψευδόμουρο αλλά και να ανακαλύψει, παραφράζοντας τη γνωστή ατάκα, ότι σημασία δεν έχει μόνο ο θησαυρός αλλά και το κυνήγι.

 

Πλάι στους μεγαλύτερους ζωντανούς γίγαντες της φύσης

tree.jpg
 

Πώς νιώθεις όταν στέκεσαι δίπλα σε μια τεράστια σεκόγια, ένα σχεδόν υπερφυσικό ζωντανό οργανισμό που ξεπερνά σε ύψος τα 100 μέτρα και σε ηλικία τα 1.000 χρόνια; Που σου παίρνει χρόνο για να κάνεις το γύρο του κορμού του και που στο εσωτερικό του θα μπορούσες να παρκάρεις αυτοκίνητο; Για να συναντήσει αυτά τα δέντρα, που μοιάζουν βγαλμένα από σκοτεινό παραμύθι, ο δημοσιογράφος Jon Mooallem ταξίδεψε στη βόρεια Καλιφόρνια. Ανακάλυψε έτσι γιατί τα ηλικιωμένα δέντρα εμπνέουν θρύλους (διάβασε ένα σχετικό αφιέρωμα εδώ).

 

Όταν ταξιδεύεις όπως οι εξερευνητές παλαιάς κοπής

walking.jpg

Σε έναν πλανήτη που έχει χαρτογραφηθεί από το Google maps, υπάρχουν αληθινοί εξερευνητές; Λίγοι, είναι η αλήθεια, αλλά ανάμεσα σε αυτούς συναντάμε αναμφίβολα τη Sarah Marquis, που μέσα σε τρία χρόνια περπάτησε πάνω από 15.000 χιλιόμετρα, εμπειρία που κατέγραψε σε ένα βιβλίο και μια σειρά από βίντεο. Επιβεβαιώνοντας, όπως έχει πει και ο κωμικός Steven Wright, ότι «μπορείς να πας παντού με τα πόδια, αρκεί να έχεις το χρόνο».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής