Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γιάννης Τσεκλένης «Τα χρόνια της Μόδας»

Το «Φουγάρο», σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα δημιουργό.


Κέλλυ Νόβακ

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που καθόρισε την πορεία της ελληνικής μόδας και αισθητικής, τότε αυτός είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Γιάννης Τσεκλένης. Ο “θρυλικός” δημιουργός – o καλλιτέχνης-  που απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος κάποιας «φανταχτερής» σχολής μόδας, για να τα καταφέρεις στον χώρο αυτό.

tseklensmesa.png

Είναι λίγοι βέβαια οι άνθρωποι που γεννιούνται με το ταλέντο του Τσεκλένη: αυτό της σπάνιας, αισθητικής. Γιατί αυτό ήταν, τελικά που ώθησε τον Τσεκλένη να ασχοληθεί με την μόδα.

Η έκθεση στο ΦΟΥΓΑΡΟ εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του, ξεκινώντας από το 1965 - όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή - και καταλήγοντας στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας.

tseklenis6 copy 1.JPG
Δημιουργίες του Γιάννη Τσεκλένη, μακέτες υφασμάτων, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής, ταινίες και σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του σχεδιαστή, είναι ανάμεσα στα εκθέματα που θα περάσουν μπρος από τα μάτια σου, καθώς θα ανακαλύπτεις τον θαυμαστό κόσμο ενός θαυμαστού δημιουργού.

Μιας σύνθετης, για τα ελληνικά δεδομένα, περίπτωσης  σχεδιαστή υφασμάτων, μόδας, αλλά και  αεροπλάνων και μέσων μεταφοράς,  ενός επιχειρηματία, καλλιτέχνη, φωτογράφου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, και κυρίως οραματιστή  που σημάδεψε με το πέρασμά του πάνω από πέντε δεκαετίες.

tseklenis.JPG
 

Ο Τσεκλένης, ναι,  ξεκίνησε σαν επιχειρηματίας! Ανοίγοντας την δική του διαφημιστική εταιρία Spectra, όπου για πελάτες είχε τεράστια ονόματα του χώρου όπως Μεταξάς, Opel κ.ά., σχεδιάζοντας τις καμπάνιες τους. Τότε ήταν που άρχισε να «εκπαιδεύει» περισσότερο την αισθητική του και να την αποτυπώνει με πιο δημιουργικό τρόπο.

tseklenis1.JPG

Συνέχεια, για αυτόν είχε η διακόσμηση. Έχοντας αναλάβει τη διακόσμηση και την επιμέλεια των γάμων του Δον Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία, του  Διάδοχου Κωνσταντίνου, αλλά και της βάφτισης του Παύλου, ο ίδιος αποκτάει  σημαντικούς «συμμάχους» και φαν της δουλειάς του.

tseklenis3.JPG

Κι  έτσι, έρχεται η στιγμή που η μόδα μπαίνει στην ζωή του και την κατακτάει ολοκληρωτικά!
Δεν περνάει παρά ένα μικρό χρονικό διάστημα και ο Γιάννης Τσεκλένης παρουσιάζει, την πρώτη του συλλογή με τον τίτλο «Κύματα». Μια ημέρα μετά, η Journal America κάνει ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στην συλλογή του, κι έτσι η σχέση  και ο έρωτας του Τσεκλένη με τη Μοδα επισημοποιούνται!

Η καριέρα του σαν σχεδιαστή μόδας εκτοξεύεται. Τα καταπληκτικά και πάντα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα σχέδιά του, «κοσμούσαν» εντυπωσιακά υφάσματα. Σε μια περίοδο όπου ο Emilio Pucci κυριαρχεί, ο Γιάννης Τσεκλένης από την Ελλάδα καταφέρνει να ξεχωρίσει τόσο, ώστε τα ρούχα του να μπουν στο εξώφυλλο της Vogue, του Vanity Fair και του Elle. Ακόμη περισσότερα και εξίσου σημαντικά περιοδικά μόδας –και όχι μόνο- (βλ. Harper's Bazaar, Times, Figaro, Washington Post κ.ά.), θα φιλοξενήσουν τα ρούχα του Yannis Tseklenis (πλέον) και σημαντικοί retailers θα επιλέξουν τις συλλογές τους για τα ράφια των καταστημάτων τους (βλ. Harrods, Selfridges, Debenhams, Bergdorf Goodman, Bonwit Teller, Saks 5th Avenue, B. Altman, Neiman Marcus, Sakowitz, Mitzoukosi, Takashimaya, κ.ά.).

tseklenis5.JPG

Μετά από αυτό, ο Γιάννης Τσεκλένης , παρά την εκτόξευση της καριέρας του, θα δει τον εαυτό του  να «παραγκωνίζεται» μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού (από μετάσταση μελανώματος). Δεν υπάρχει τίποτα, κανείς και κανένα «συμβάν», όμως,  που να μπορεί να σταματήσει τον Έλληνα δημιουργό από το να παραμείνει  δραστήριος και δημιουργικός,.

Η δημιουργική πορεία του  ταυτίζεται με το πέρασμα της ίδιας της Ελλάδας από την «εποχή της αθωότητας» της δεκαετίας του ’60 με την ανάταση και το glamour της εποχής αυτής, σε μια σκληρή ενηλικίωση με το όνειρο μιας βιομηχανικής επανάστασης να συντρίβεται, και μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα να γίνει υπολογίσιμος παράγοντας στο διεθνή χώρο της μόδας.   

Η αρρώστια που μοίρασε τη ζωή του σε «πρώτη και δεύτερη ζωή», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, είναι δύσκολος αντίπαλος.
Ο Γιάννης Τσεκλένης, όμως,  δεν το βάζει κάτω. Και σχεδιάζει σχολικές ποδιές για το Μινιόν με το οποίο συνεργάζεται μέχρι και την φημισμένη πυρκαγιά του ’80. Αφού διακοσμήσει το εσωτερικό των αεροπλάνων της Ολυμπιακής θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης. Κάπως έτσι, κλείνει και επίσημα το κεφάλαιο «Μόδα» και ανοίγει ένα καινούργιο: αυτό του designer.
 

Οι δημιουργίες του θα παραμείνουν για πάντα γραμμένες με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής μόδας (και όχι μόνο). Μέχρι και σήμερα αποτελούν έμπνευση για νεότερους σχεδιαστές μόδας. Φιλοξενούνται και σε μουσεία όπως το Victoria & Albert Museum, το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, το μουσείο Τέχνης Μεταξίου στο Σουφλί και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, όπου έχει δωρίσει 800 και πλέον αρχέτυπα σύνολα.

Στην έκθεση  στο ΦΟΥΓΑΡΟ,  έχουμε την ευκαιρία να δούμε εβδομήντα πέντε δημιουργίες του αγαπημένου δημιουργού
Ο επιμελητής της έκθεσης  Δημήτρης Ξανθούλης, μέσα απ’ αυτές τις δημιουργίες φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις πτυχές της επαγγελματικής  ανησυχίας του Τσεκλένη

Μαζί  με τον Σταμάτη Ζάννο , ο οποίος είχε τον σχεδιασμότης έκθεσης , έχουν φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον «αφήγημα». Ένα αφήγημα  γεμάτο φαντασία και ζωντάνια.
Το Ναύπλιο είναι πολύ κοντά.  Και το «Φουγάρο» ένας χώρος που αξίζει να γνωρίσεις.
Όσο για την έκθεση του Γιάννη Τσεκλένη, είναι ένα must!

TSEKLENIS | Τα Χρόνια της Μόδας
FOUGARO THE GALLERY Nafplion
Διάρκεια έκθεσης 7 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου 2018
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 11πμ-2.30μμ & 5.30-10μμ | Κυριακή 11-8μμ
Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό
κάθε Παρασκευή 18.00: Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών ΠΛΙ
κάθε Σάββατο 13.00: Γιάννης Τσιόδρας, Ιστορικός - Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Φουγάρου
κάθε Κυριακή 13.00: Δημήτρης Ξανθούλης, επιμελητής της έκθεσης
επιπλέον, ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης για ομάδες και σχολεία
Γενική εποπτεία έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου
 Η έκθεση πλαισιώνεται  από εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες, καθώς επίσης και από μία ειδική έκδοση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.

φωτο: Noe Youssouroum

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.