Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Oscars Recap: Οι νικητές, οι εκπλήξεις, και το μεγάλο "γιατί"

Γιατί το "Favorite" έφυγε τελικά με ένα μόνο βραβείο;


Νίκος Κοντομήτρος

Η βραδιά, που το κοινό του κινηματογράφου και όχι μόνο περίμενε με μανία, πραγματοποιήθηκε χθες στο Dolby Theatre στο Hollywood. Και είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Αν μου ζητήσεις να περιγράψω με μία λέξη τη χθεσινοβραδινή απονομή, ένα επίθετο μου έρχεται στο μυαλό: «καλά μοιρασμένη». Γιατί, πολύ απλά, η Ακαδημία φρόντισε να μη μείνει κανένας παραπονεμένος και όλες οι ταινίες που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά, να πάρουν τουλάχιστον ένα χρυσό αγαλματίδιο. Το δείχνει και η πράξη άλλωστε: «Roma, The Favorite, Bohemian Rhapsody και Green Book» απέσπασαν το βραβείο τους.

 

alfonso_cuaron_accepts_the_foreign_language_film_award_for_roma_onstage-oscars_2019-getty-h_2019__1.jpg 

Δε ξέρω αν η Ακαδημία αποφάσισε να «ακούσει» περισσότερο τους νέους, ξέρω, όμως, ότι με όλες τις επιλογές της, «πέρασε» το δικό της πολιτικό μήνυμα. Μόνο, έτσι, μπορώ να εξηγήσω το θρίαμβο – γιατί, κακά τα ψέματα, 3 Oscars, για μία ταινία δράσης – όπως το «Black Panther» είναι θρίαμβος. Το μήνυμα είναι απλό: Η ταινία γίνεται η πρώτη παραγωγή της Marvel που πρωταγωνιστούν κυρίως «black» ήρωες και, τελικά, η μόνη ταινία με super ήρωες που κερδίζει αρκετά Oscars.

 

Black-Panther-Cast-2019-Oscars.jpg 


Στο ίδιο μήκος κύματος, και το «Green Book» και το «Roma». Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι οι ταινίες δεν είναι καλές. By The Way, το «Roma» είναι και η πρώτη μεγάλη και πολυβραβευμένη ταινία, στην οποία «παραγωγός» ήταν το αγαπημένο Netflix!

Η Ακαδημία αγαπά τις ταινίες με έντονο μουσικό στοιχείο. Θες να το πεις musical, θες να το πεις απλά ταινία που συνοδεύεται με μουσική, γεγονός είναι ότι οι «κριτές» τις αγαπούν. Σου θυμίζω τη σαρωτική νίκη του «La La Land» πριν από δύο χρόνια αλλά και του «Bohemian Rhapsody» πριν από λίγες ώρες. 

 

166d5120-21eb-4a8c-8f17-0ba1672734f6-getty-1131928810.jpg


Και τώρα, ώρα να ανοίξουμε το κεφάλαιο «Λάνθιμος». Σίγουρα, διάβασες το πρωί ότι η «Ευνοούμενη» πήρε μόλις (!) ένα βραβείο. Μάλλον θα είπες: «Στημένο! Κάτι υπάρχει από πίσω». Όμως, πίστεψε με, δεν υπάρχει καμία συνωμοσία. Απλά, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι εντελώς ξένη στο κοινό της Αμερικής και ταυτόχρονα αρκετά «familiar» στο γούστο της Ευρώπης. Μία βρετανική παραγωγή, αφιερωμένη σε μία Βασίλισσα της Αγγλίας. Και ξέρεις ότι τα Oscars βραβεύουν κυρίως ταινίες made πιο in the USA, ένα πράγμα. Οπότε, αν το σκεφτείς αυτό μαζί με το ότι η Academy loves political movies, που ασχολούνται με την αμερικανική ιστορία, έχεις την απάντηση σου.

 

91st-academy-awards-oscars-hollywood_582ad026-38b3-11e9-a8d4-ce33a0cf3537.jpg


Θυμήσου ότι και το «Vice» είχε 8 υποψηφιότητες και τελικά «έφυγε» με ένα μόνο βραβείο.


Ό,τι και να έγινε χθες, ο Γιώργος Λάνθιμος συνεχίζει να αποτελεί ένα από τους ταλαντούχους σκηνοθέτες και ίσως το πιο «hot» όνομα σκηνοθέτη, αυτή τη στιγμή, around the Globe. Το μέλλον και το παρόν του ανήκει. Και ποτέ δεν είναι αργά για κάτι. Εδώ, ο Spike Lee πήρε το πρώτο του Όσκαρ χθες, σε ηλικία 62 ετών !

Σύντομα και Academy-Favorite, Λάνθιμε! 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου