Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Όσο υπάρχουν άνθρωποι...

Από τις χορηγίες της αρχαίας Αθήνας στις σημερινές παγκόσμιες δράσεις. Δες πώς μπορείς κι εσύ να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου προς τον συνάνθρωπο!


Ναταλία Κάππα

Στην αρχαία Αθήνα οι χορηγοί θεωρούνταν ιερά πρόσωπα. Και ήταν. Διότι χωρίς αυτούς ούτε η τέλεση αγώνων, ούτε οι τελετές και οι λειτουργίες που εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή, θα μπορούσαν να γίνουν. Στις μέρες μας βέβαια, αυτό (όπως και άλλα) έχει αλλάξει.
Η μορφή της κοινωνίας των ανθρώπων είναι πλέον τόσο διαφορετική. Είναι τόσο ριζική η αλλαγή που έχουν υποστεί οι θεσμοί, οι συνήθειες, οι λειτουργίες, τα ήθη που δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στην κατηγορία όλων αυτών και η χορηγία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη χορηγία σήμερα τη συναντάμε είτε ως φιλανθρωπία ή και ως μέρος κάποιας ακτιβιστικής δράσης.

hyatt-volunteers.jpg

 

Sharing is...caring

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους και σε κάποιες επιχειρήσεις να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη, τα οποία εν συνεχεία κάποιοι πιο ευαισθητοποιημένοι από αυτούς τα ξαναρίχνουν στην κοινωνία με σκοπό να καταπολεμήσουν συγκεκριμένα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη εν γένει, ενώ κάποιοι άλλοι απλά για να σώσουν την ψυχή τους. Όπως και να έχει, η άτυπη αυτή αναδιανομή του πλούτου ωφελεί σε ένα σύστημα που δυστυχώς δεν φροντίζει για όλους.

fildraseis.png

Τέτοια παραδείγματα έχουμε αρκετά. Αλλά για να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι επιχειρηματίες, οι εταιρείες αλλά και οι διάσημοι που έχουν φροντίσει να δώσουν και να δράσουν για το κοινό καλό.

•    Ο πιο γνωστός όλων είναι αδιαμφισβήτητα ο Bill Gates, με δωρέες που έχουν ξεπεράσει τα 28 δις δολάρια. Ο mister Microsoft έχει δηλώσει πως σκοπός της ζωής του είναι να εξαφανίσει από τον πλανήτη την ελονοσία, που προσβάλλει κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

gates.jpg
 

•    Έτερος γνωστός επιχειρηματίας ο Warren Buffet που σκοπεύει συνολικά να δωρίσει πάνω από το 90% της περιουσίας του, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος στο ίδρυμα του φίλου του Bill Gates. Και σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για δωρεές που θα φτάσουν τα 30 δις δολάρια

•    Κλείνοντας με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Carlos Slim Helu, ο οποίος πέρα από τη στήριξη (…ασφαλώς μέσω του ιδρύματός του) προγραμμάτων υγείας, αθλητισμού και εκπαίδευσης, έχει ιδρύσει και μουσεία με ελεύθερη είσοδο, ενώ χρηματοδοτεί προγράμματα διατροφής και εμβολιασμού παιδιών στη Λατινική Αμερική. Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτησή του ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί είναι πολύ σημαντικότερες από οποιαδήποτε φιλανθρωπία (θα συμφωνήσουμε).

fildraseis2.png


Αφήνοντας για λίγο τους δισεκατομυριούχους επιχειρηματίες που μοιράζουν δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπικές δράσεις (που για κάποιους τουλάχιστον γεννιούνται ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους πίσω από αυτή την τόσο γενναιόδωρη ενέργεια/ες) ήρθε η ώρα να δούμε πιο αγαπημένα σε εμάς πρόσωπα. 
 

Φιλάνθρωποι celebrities

Και τώρα έφτασε η ώρα για τα αγαπημένα μας celebrities!
•    Ένας από τους πρώτους και καλύτερους είναι ο  Έλτον Τζον, ίσως ο μεγαλύτερος αρωγός στην έρευνα για το AIDS. Πέρα από το ίδρυμα για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που φέρει και το όνομά του, έχει  κάνει σημαντικές δωρεές σε πάνω από 50 φιλανθρωπικούς οργανισμούς (για τους αστέγους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της πείνας, τον αγώνα κατά του bullying κα).   

elton-john.jpg
 

•    Επίσης διάσημος για την ακτιβιστική του δράση ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο. Τον έχουμε δει να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της φτώχειας και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά, ενώ δεν είναι τυχαίο που έχει βρεθεί αρκετές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

bono.jpg
 

•    Εξίσου γνωστή για την ακτιβιστική της δράση, η Αντζελίνα Τζολί και ο μέχρι πρότινος αχώριστος Μπραντ Πιτ, με τον οποίο έχουν ιδρύσει το Jolie-Pitt Foundation κατά της φτώχειας αλλά και υπέρ της διατήρησης της άγριας ζωής και της προστασίας των φυσικών πόρων. Η πρέσβειρα καλής θελήσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετά του πρώην συζύγου της, το έχουν αποδείξει έμπρακτα υιοθετώντας και τρία παιδιά.

bragelina.jpg

Σε παρόμοιους δρόμους συναντάμε και άλλους πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες όπως ο Στινγκ (ίδρυσε το Rainforest Foundation για την προστασία των δασών του Αμαζονίου), η Έλεν ντε Τζενέρις που δεν σταματάει να αγωνίζεται υπέρ διαφόρων δράσεων (εντός και εκτός της εκπομπής της), ο Τζον Λέτζεντ (ξεκίνησε την καμπάνια Show Me για την εύρεση πόρων και την ευαισθητοποίηση για τις αγροτικές περιοχές της Αφρικής), ο Σερ Πολ Μακάρτνεϊ (έχει συνεργαστεί με πάνω από 90 διαφορετικές οργανώσεις όπως οι Greenpeace, War Child, Everyone Matters, PETA, Humane Society International, Animal Defenders International κα), η  Όπρα Γουίνφρεϊ (έχει ιδρύσει τρεις διαφορετικούς οργανισμούς: Angel Network, The Oprah Winfrey Foundation και The Oprah Winfrey Operating Foundation με ποικίλλες δράσεις), ο εξίσου δραστήριος Τζορτζ Κλούνεϊ (μέσα σε όλα ίδρυσε το Not On Our Watch –μαζί με τους Μπραντ Πιτ, Ντον Τσιντλ, Τζέρι Γουάιντρομπ και Ματ Ντέιμον- με αποστολή την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους και περιθωριοποιημένους.)

Οι φιλανθρωπικές δράσεις, όμως, δεν σταματάνε ποτέ. Όταν σταματήσουν αυτό θα σημαίνει είτε ότι θα έχουμε γίνει ένας ονειρικός κόσμος, είτε ότι δεν θα υπάρχουμε καθόλου. Για την ώρα τις έχουμε ανάγκη και επικροτούμε κάθε μία που πέφτει στην αντίληψή μας.

bleedposter.jpg

 

Bleed for the Throne

Μία τέτοια λοιπόν είναι η παγκόσμια δράση αιμοδοσίας της ΗΒΟ με το hashtag #bleedforthethrone. Ο αμερικάνικος τηλεοπτικός κολοσσός μας καλεί όλους να συμμετέχουμε εν όψει της πρεμιέρας του τελευταίου κύκλου, της μεγαλύτερης τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών Game Of Thrones, που ξεκινάει τον επόμενο μήνα.

fildraseis3.png


Εμείς μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί αυτής της ενέργειας, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας και φυσικά προς τη σειρά που τόσο αίμα έριξε και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να το δώσει πίσω για να σώσει αυτή τη φορά ζωές. 

bleedblood.jpg

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Τη χαρά της είδησης αυτής της δράσης ακολούθησε η ακόμα μεγαλύτερη χαρά της είδησης ότι αυτή τη δράση στην Ελλάδα θα τη φέρει η Nova, που όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ο αποκλειστικός πάροχος της σειράς στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος θα μπορούμε να παρακολουθούμε σε real time με Αμερική, την ίδια μέρα το βράδυ, τα επεισόδια που με τόση αγωνία περιμέναμε τόσο καιρό. Για αυτό όλοι μαζί στη μάχη για τη ζωή, αφήνοντας τους ήρωές μας να παλέψουν για τον Θρόνο αλλά και με τους νεκροζώντανους που υπόσχονται βαρύ χειμώνα…
 

Εσύ θα ματώσεις για τον θρόνο;

Η Nova, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας της HBO και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία και σε καλεί να είσαι εκεί.
Όσοι δε πιστοί προσέλθουμε, θα κάνουμε την πολύ καλή μας πράξη και θα κερδίσουμε και συλλεκτικό μπλουζάκι Bleed For The Throne. Οι οργανωτές μιλάνε και για πολλές ακόμα εκπλήξεις, οπότε be there!

bleedtshirt.jpg

 

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα παρακάτω σημεία:
18/3 στη Λάρισα, «Ο Μύλος Του Παππά», Ωράριο Αιμοδοσίας: 8.30-15.00
19/3 στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ περίπτερο 14, Ωράριο Αιμοδοσίας: 09:00-20:00
26 & 27/3 στο Μετρό Συντάγματος, Ωράριο Αιμοδοσίας: 9.00 - 20.00
Επίλεξε το σημείο που θα επισκεφτείς, συμπλήρωσε την φόρμα για να εγγραφείς στην αιμοδοσία και ταυτόχρονα πάρε μέρος και σε διαγωνισμό για πολλά αναμνηστικά δώρα της σειράς.
Επισκέψου τώρα τη σελίδα: www.novaguide.gr/bleedforthethrone 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.