Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πυρετός μουσειακός το Σαββατόβραδο

Τα μουσεία γιορτάζουν στις 18/5 και μας περιμένουν με πολλές εκπλήξεις! 


Τζίνα Σπάρτακου


Δωρεάν εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρώπης τα μουσεία είναι ότι για μας οι καφετέριες… Η απλή, καθημερινή διασκέδαση του κόσμου. Ολόκληρες οικογένειες, μαμάδες με καρότσια, σχολεία, φοιτητές αρχιτεκτονικής και καλών τεχνών που κάθονται με τις ώρες στο πάτωμα με ένα μπλοκ για να σκιτσάρουν ένα γλυπτό, ερωτευμένα ζευγάρια που φιλιούνται κάτω από ανεκτίμητης αξίας πίνακες ζωγραφικής. Τα μουσεία είναι μέσα στη ζωή τους, είναι η ζωή τους. 
Στην Ελλάδα ο πάγος με τα μουσεία δείχνει σιγά σιγά να σπάει, ειδικά μετά την ανέγερση και λειτουργία κάποιων εξαιρετικών ιδρυμάτων. Ολο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν για την Κυριακάτικη βόλτα με τα παιδιά τους ένα μουσείο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: βόλτα στο μουσείο και μετά στο εστιατόριο…

mouseiain.jpg


Η 18η Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα και Ευρωπαική Νύχτα των μουσείων, είναι ένας εύστοχος θεσμός που  καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πριν από 40 περίπου χρόνια με σκοπό να φέρει ακόμη πιο κοντά το κοινό στα μουσεία.
Φέτος το θέμα που επιλέχτηκε είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ το τιμώμενο ίδρυμα είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, λόγω του μοναδικού δικτύου 9 θεματικών μουσείων που δημιούργησε και υποστήριξε σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το μουσείο μετάξης στο Σουφλί, μαρμαροτεχνίας στην Τήνο και το πρόσφατα ανεγερμένο Μουσείο Μαστίχας Χίου.
Η Αθήνα είναι από τις πιο δραστήριες πρωτεύουσες όσον αφορά το θεσμό και γιορτάζει με πάνω από 50 εκδηλώσεις και δράσεις, που οργανώνονται σε δημόσια και ιδιωτικά μουσεία σε όλο το λεκανοπέδιο από σήμερα Πέμπτη μέχρι το Σάββατο αργά το βράδυ.
Να μια υπέροχη ευκαιρία για  να ανακαλύψεις κάποιο ιδιαίτερο, θεματικό μουσείο που δεν έχεις ακόμη δει και γιατί όχι να θαυμάσεις για μια ακόμη φορά χωρίς πίεση χρόνου, κάποιο μουσείο που έχεις ήδη επισκεφτεί! 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.