Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Δε θα πιστεύεις πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι των πιάτων

Μια νέα έρευνα, δε μας τα λέει καλά...



Κάθε πότε αλλάζεις το σφουγγαράκι των πιάτων; Κάθε πότεεε; Άλλαξε συνήθειες γρήγορα. Σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα, πρέπει να το αντικαθιστάς με καινούργιο, κάθε εβδομάδα. Ναι, πολύ καλά διαβάζεις. 4 σφουγγαράκια το μήνα πρέπει να αλλάζεις. 

Γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το φαινομενικά καθαρό εργαλείο, συχνάζουν στενοί συγγενείς βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. 

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Επίσης, ότι τα επικίνδυνα μικρόβια, είναι τόσο ανθεκτικά που δεν πεθαίνουν ούτε στα σφουγγαράκια που αποστειρώνονται σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων. 

Δεν έχεις πειστεί ακόμα;  Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.  

Aυτά τα νέα. Ένα ευχαριστώ να πούμε στους ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", και ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

Ποιοι κρύσταλλοι φέρνουν αγάπη, ρομαντισμό κι έρωτα στη ζωή σου

Οι μικροί πολύτιμοι και λαμπεροί σύμμαχοι της καρδιάς σου

ΣΠΙΤΙ

6 χρηστικά tips για να απαλλαγείς εύκολα από την ακαταστασία στο σπίτι

Κι όμως, ένα τακτοποιημένο σπίτι χωρίς περιττά πράγματα δεν είναι άπιαστο όνειρο!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.