Δε θα πιστεύεις πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι των πιάτων - AllYou.gr

Search

Δε θα πιστεύεις πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το σφουγγαράκι των πιάτων

Μια νέα έρευνα, δε μας τα λέει καλά...

> ΣΠΙΤΙ ::
16 Φεβρουαρίου 2018

Κάθε πότε αλλάζεις το σφουγγαράκι των πιάτων; Κάθε πότεεε; Άλλαξε συνήθειες γρήγορα. Σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα, πρέπει να το αντικαθιστάς με καινούργιο, κάθε εβδομάδα. Ναι, πολύ καλά διαβάζεις. 4 σφουγγαράκια το μήνα πρέπει να αλλάζεις. 

Γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το φαινομενικά καθαρό εργαλείο, συχνάζουν στενοί συγγενείς βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. 

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Επίσης, ότι τα επικίνδυνα μικρόβια, είναι τόσο ανθεκτικά που δεν πεθαίνουν ούτε στα σφουγγαράκια που αποστειρώνονται σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων. 

Δεν έχεις πειστεί ακόμα;  Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.  

Aυτά τα νέα. Ένα ευχαριστώ να πούμε στους ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", και ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!